ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια για τον «ξανθό άγγελο του θανάτου»

Ισόβια για τον «ξανθό άγγελο του θανάτου»

Ο πρώην αξιωματικός του ναυτικού της Αργεντινής, Αλφρέδο Αστίς, γνωστός ως «ξανθός άγγελος του θανάτου» καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της χούντας του 1976-83.

Μαζί του καταδικάστηκαν άλλα έντεκα μέλη των «ταγμάτων του θανάτου». Ο Αστίς μαζί με άλλους πρώην αξιωματικούς είχε κατηγορηθεί για τα φρικιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σχολή Μηχανικών του Ναυτικού (ESMA) όπου κρατούνταν και υποβάλλονταν σε βασανιστήρια περίπου 5.000 αντιφρονούντες την περίοδο της δικτατορίας. Ελάχιστοι από τους κρατούμενους επέζησαν.

Μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε 22 μήνες και στην οποία κατέθεσαν 79 επιζώντες, οι δώδεκα από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια ενώ σε άλλους τέσσερις επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 18 έως 25 χρόνια.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο έξω από το δικαστήριο, παρά την παγωνιά που επικρατούσε στο Μπουένος Άιρες. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες των θυμάτων και χειροκροτούσαν όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, άλλοι άρχισαν να χορεύουν, να κλαίνε και να αγκαλιάζονται.

Ο «ξανθός άγγελος του θανάτου», προσωνύμιο που του δόθηκε λόγω των αγγελικών χαρακτηριστικών του, σε συνέντευξη που έδωσε το 1998 συνέχιζε να περιαυτολογεί για τα εγκλήματά του, λέγοντας ότι ήταν «ο καλύτερα εκπαιδευμένος άνδρας στην Αργεντινή για να σκοτώνει δημοσιογράφους και πολιτικούς».