ΚΟΣΜΟΣ

Κοινό «μέτωπο» Τραμπ - Κόντε για μεταναστευτικό, Λιβύη και τρομοκρατία (video)

Κοινό «μέτωπο» Τραμπ - Κόντε για μεταναστευτικό, Λιβύη και τρομοκρατία (video)

Ο ιταλικός Τύπος προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση τα αποτελέσματα της συνάντησης των δυο ηγετών Τζουζέπε Κόντε και Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero, «ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρώμης και συμφώνησε να υπάρξει κοινός συντονισμός με την Ιταλία σε ό,τι αφορά τη Λιβύη. Η Ιταλία, σύμφωνα με τους σχολιαστές, γίνεται κύριας σημασίας συνομιλητής της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια, τις μεταναστευτικές ροές και την διαδικασία ειρήνευσης στην Λιβύη.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα σημεία που είχε υπογραμμίσει με έμφαση ο Κόντε στην ατζέντα του, πριν αναχωρήσει από την Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πέτυχε έτσι το μεγαλύτερο μέρος των στόχων του.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι «και άλλες χώρες θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας», αλλά και πως «ο ίδιος και ο Κόντε είναι αουτσάϊντερς, σύμβολα της αλλαγής», ενισχύουν σίγουρα την κυβερνητική συμμαχία των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.

Δεν έλειψαν βέβαια και σημεία απόκλισης, όπως το θέμα των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η Ιταλία θα ήθελε να αρθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο είναι κάθετα αντίθετο και έχει δεσμεύσει τον Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά όμως στις εμπορικές σχέσεις και τους δασμούς, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ κοντά. Τόσο που δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Κόντε να επιδιώξει μια σταθερή, προνομιακή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναμένεται να κάνει και με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δημιουργώντας συνεπώς νέες ισορροπίες και δεδομένα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.