ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απορρίπτει αίτημα για αποδέσμευση πόρων των Παλαιστινίων

Ισραήλ: Απορρίπτει αίτημα για αποδέσμευση πόρων των Παλαιστινίων

Απέρριψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν αίτημα του Γερμανού ομολόγου του για την αποδέσμευση πόρων που έχει παγώσει το Ισραήλ και οφείλει στους Παλαιστίνιους από μεταβιβάσεις φόρων που συλλέγονται στο όνομα της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, ο Λίμπερμαν αιτιολόγησε σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε ότι το πάγωμα αυτό εντάσσεται στα μέτρα αντιποίνων προς την Παλαιστινιακή Αρχή, μετά το αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

«Ο Μαχμούντ Αμπάς παίρνει τα χρήματα και τα δίνει στους φονιάδες. Συνεχίζει να υιοθετεί μονομερή μέτρα, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», είπε ο Λίμπερμαν, σύμφωνα με τη Χααρέτζ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Λίμπερμαν αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις του Βεστερβέλε για την επανάληψη της εποικιστικής δραστηριότητας λέγοντας: «σταματήστε να μου μιλάτε για τους οικισμούς, ουδέποτε ήταν εμπόδιο στην ειρήνη».

Μετά την ένταξη την περασμένη εβδομάδα της Παλαιστίνης στην UNESCO, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή να επιταχυνθεί ο ρυθμός της εποικιστικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να παγώσει προσωρινά η μεταβίβαση πόρων στους Παλαιστινίους.

Το ποσό αυτό, ύψους σχεδόν 50 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, διασφαλίζει το 30% του προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής και την πληρωμή μισθών 140.000 παλαιστινίων δημοσίων υπαλλήλων.