ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Συμμορίες «ξέπλυναν» 46,5 δισ. δολάρια από το 2000 ως σήμερα

Μεξικό: Συμμορίες «ξέπλυναν» 46,5 δισ. δολάρια από το 2000 ως σήμερα

Σε «ξέπλυμα» χρήματος που ανέρχεται σε 46,5 δισ. δολάρια προέβησαν συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό από το 2000, ανέφερε χθες η εφημερίδα La Jornada επικαλούμενη στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Επί των ημερών του σημερινού προέδρου Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2006, έχουν εντοπιστεί ποσά συνολικού ύψους 31,3 δισ. δολαρίων που πιστεύεται ότι προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την Λα Χορνάδα.

Υπό τον πρώην πρόεδρο Βισέντε Φοξ, ο οποίος υπηρέτησε από το 2000 ως το 2006, το αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται πως ανήλθε σε 15,2 δισ. δολάρια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις έγιναν βάσει υπολογισμών για τις ροές κεφαλαίων και πόρων στο Μεξικό, τους οποίους κάνει η Κεντρική Τράπεζα σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, το χειρότερο τρίμηνο σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος ήταν αυτό από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2010, όταν το ποσό ανήλθε σε 6,9 δισ. δολάρια.

Πάνω από 45.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό σε εγκλήματα που επιρρίπτονται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος τα τελευταία πέντε χρόνια.