Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εξαγριωμένος άνδρας χαστούκισε νέο κυβερνήτη, την ώρα της ορκωμοσίας του (Video)

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου

Ένας θυμωμένος άνδρας χαστούκισε τον νέο κυβερνήτη μιας βορειοδυτικής επαρχίας του Ιράν, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του το Σάββατο, σε μια ασυνήθιστη παραβίαση ασφαλείας για τα δεδομένα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο νέος κυβερνήτης της επαρχίας Ταμπρίζ ταξίαρχος Αμπεντίν Χοράμ, είχε πάρει το λόγο στην πρωτεύουσα της επαρχίας, όταν ο άνδρας βγήκε από τη σκηνή και χτύπησε στο πρόσωπο τον αξιωματούχο.

Το βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση κατέγραψε το πλήθος που συγκεντρώθηκε να φωνάζει, ενώ ο ήχος του χαστουκιού...αντηχεί στο ηχοσύστημα. Πέρασαν αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας και να απομακρύνουν τον δράστη.

Έσυραν τον άνδρα από μια πλαϊνή πόρτα, γκρεμίζοντας μια κουρτίνα. Άλλοι έτρεξαν μέσα, χτυπώντας ο ένας τον άλλον, ενώ για λίγα λεπτά επικράτησε χάος.

Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει ασαφές, αν και είχε στόχο έναν νέο επαρχιακό κυβερνήτη που κάποτε υπηρετούσε στους Φρουρούς της Επανάστασης και φέρεται να είχε απαχθεί κάποια στιγμή από δυνάμεις ανταρτών στη Συρία. Σύμφωνα με αναφορές πρόκειται για προσωπική διαμάχη.

Αργότερα πλάνα έδειξαν τον κυβερνήτη να επιστρέφει στη σκηνή και να απευθύνεται στο αναστατωμένο πλήθος, με τους παριστάμενους να στέκονται όλοι όρθιοι.

«Δεν τον ξέρω φυσικά, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι, αν και δεν ήθελα να το πω, όταν βρισκόμουν στη Συρία με μαστίγωνε ο εχθρός 10 φορές την ημέρα και με χτυπούσαν», είπε. «Περισσότερες από 10 φορές, κρατούσαν ένα γεμάτο όπλο στο κεφάλι μου. Τον θεωρώ ισάξιο με αυτούς τους εχθρούς αλλά τον συγχωρώ ».

Τον χαστούκισε επειδή εμβολίασε άνδρας τη γυναίκα του;

Αν και ο Χοράμ είπε ότι δεν γνώριζε τον άνδρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA περιέγραψε αργότερα τον δράστη ως μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ασούρα, το οποίο είχε υπό την επίβλεψη του ο νέος κυβερνήτης. Το IRNA έκανε λόγο για επίθεση με «προσωπικά κίνητρα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αργότερα, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars είπε ότι ο άνδρας που χαστούκισε τον κυβερνήτη είχε αναστατωθεί επειδή η σύζυγός του εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού από έναν άνδρα νοσοκόμο και όχι απο γυναίκα .

Ο Χοράμ είχε πρόσφατα οριστεί από το σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο του Ιράν για να υπηρετήσει ως κυβερνήτης της επαρχίας υπό την διοίκηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, προστατευόμενου του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

'Ηταν μεταξύ των 48 Ιρανών που κρατήθηκαν όμηροι το 2013 στη Συρία, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι για 2.130 αντάρτες, σύμφωνα με το Foundation for Defense of Democracies, ένα thinktank με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το περιστατικό σημειώνεται την ώρα που φουντώνει η οργή στο Ιράν για την επισφαλή οικονομική κατάσταση παρά την υποστήριξη που δέχεται η χώρα στο εξωτερικό από περιφερειακές πολιτοφυλακές και άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η οικονομία του Ιράν έχει δεχθεί πλήγμα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2018.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άλεκ Μπάλντουιν: Η δήλωση-βόμβα της υπεύθυνης για τα όπλα στην παραγωγή - «Δεν ήμουν έτοιμη»

The Voice: Η Κερκυραία καλλονή που «τρέλανε» τους κριτές από τις πρώτες νότες (video)

Κι όμως, το έδειξαν: Αυτό είναι το ανάρμοστο πλάvο που οδήγησε στο οριστικό φινάλε του Bachelor