ΚΥΠΡΟΣ

Η τρόικα έφτασε στην Κύπρο

Η τρόικα έφτασε στην Κύπρο

Αρχή των διαπραγματεύσεων σήμερα με την τρόικα στη Λευκωσία, πρώτη εργάσιμη ημέρα της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στις κυπριακές τράπεζες.

Εκεί εντοπίζεται το βασικό πρόβλημα της Κύπρου αφού τόσο η Λαϊκή Τράπεζα, με 1,8 δις, όσο και η Τράπεζα Κύπρου με μισό δις, δεν κατάφεραν να επιτύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο κράτος και αυτό με τη σειρά του στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της μελέτης που θα κάνει η τρόικα, θα βρεθεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου στο σύνολό του, κάτι ωστόσο που άρχισε να κάνει και η Κεντρική Τράπεζα. Από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα καθοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστεί η Κύπρος αφού πέραν των τραπεζών, ενδέχεται να χρειαστεί βοήθεια και για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους.

Σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ, ο οικονομικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Τρόκκος, ανέφερε πως «σήμερα έφθασαν στην Κύπρο τριάντα τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι επίσημες επαφές με τις κυπριακές αρχές θα αρχίσουν αύριο και θα είναι χωρισμένες σε τρεις ενότητες, στα ευρύτερα μακροοικονομικά θέματα, τα δημοσιονομικά και τα χρηματοοικονομικά»

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να λάβει σκληρά μέτρα αφού οι δημοσιονομικοί της δείκτες κινούνται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το έλλειμμα τείνει να περιοριστεί κάτω από το 3%, όπως ήταν και η δέσμευση της Λευκωσίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.