ΚΥΠΡΟΣ

Χριστόφιας: Παρακολουθεί τις εξελίξεις με την Τρόικα

Χριστόφιας: Παρακολουθεί τις εξελίξεις με την Τρόικα

Με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία, όπως δήλωσε, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι οι υποσχέσεις ότι με την αποχώρηση του ιδίου «όλα θα πάνε καλά, δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα».

Εύχομαι, είπε, οι απαιτήσεις της τρόικας, παλιές και νέες, να αντιμετωπιστούν «με την ίδια παλικαριά, που έδειχναν μέχρι πρόσφατα οι σημερινοί κυβερνώντες».

Υπέδειξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να μιλά με μια φωνή εντός και εκτός Κύπρου, σημειώνοντας ότι έχει παρατηρήσει κάποιες αντιφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση, που φέρεται να έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ο κ. Χριστόφιας είπε επί λέξει: «Μεγάλα λόγια, που πρέπει να αποφεύγονται».

Ο Α. Νεοφύτου δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, τόνισε πως «δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης το “κούρεμα” καταθέσεων». Σε συνάντηση, που είχαν στην Ουάσινγκτον, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ακόμα πως η εφαρμογή του όποιου προγράμματος διάσωσης θα πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.

Ζήτησε, επίσης, από τον κ. Λίπτον την επαναξιολόγηση της μεθοδολογίας της PIMCO για τις κυπριακές τράπεζες, αφού χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, αρνητικές παραδοχές πέραν από αυτές που εφαρμόστηκαν στις προσομοιώσεις ανακεφαλαιοποίησης άλλων χώρων, αυξάνοντας δυσανάλογα τις πραγματικές ανάγκες.