ΚΥΠΡΟΣ

Süddeutsche Zeitung: Η κρίση στην Κύπρο δεν απειλεί την Ευρώπη

Süddeutsche Zeitung: Η κρίση στην Κύπρο δεν απειλεί την Ευρώπη

Η κρίση στην Κύπρο δεν απειλεί την Ευρώπη, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί με σαφή συμμετοχή αυτών που την προκάλεσαν, των κυπριακών τραπεζών και των επενδυτών – όχι των μικροκαταθετών – οι οποίοι προφανώς επωφελήθηκαν από αυτού του είδους τις συναλλαγές».

«Δεν είναι ότι 55 βουλευτές κάνουν πρόβες εξέγερσης και ότι ο λαός πανηγυρίζει για τα αντιγερμανικά αισθήματα. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που διακυβεύονται. Και από αυτά εξαρτάται για άλλη μια φορά το μέλλον της ευρωζώνης.

Η υπομονή της Ε.Ε. με τις διαρκείς διαπραγματεύσεις και το ατέλειωτο δράμα με την Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε τελειώσει και μια ένωση κρατών με 500 εκατομμύρια κατοίκους δεν μπορεί να ενδίδει μπροστά σε ούτε καν 900.000 Κύπριους. Αν ήταν έτσι τότε θα χανόταν η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής», σημειώνει η εφημερίδα.

«Στην Κύπρο παίζεται η δύναμη της Ρωσίας» επιγράφει το δημοσίευμά της η γερμανική Tagesspiegel. «Μια ματιά στο χάρτη δείχνει γιατί η Ρωσία θα ήταν ίσως έτοιμη για έναν διακανονισμό με την Κύπρο.

Η εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπροστά από τις ακτές της Κύπρου από ρωσικές εταιρείες προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από κάθε τι άλλο για κάθε είδους πίστωση».«Δεν ξέρουν τι να κάνουν» είναι ο τίτλος ολοσέλιδου δημοσιεύματος τηςFrankfurter Allgemeine Zeitung.

«Στη Λευκωσία οι πανηγυρισμοί για την αντίσταση των βουλευτών σχετικά με την αναγκαστική φορολόγηση των καταθέσεων έδωσε γρήγορα τη θέση της σε άλλες διαπιστώσεις. Οι τράπεζες αναζητούν ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν έναν σχετικό έλεγχο όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες. Και κυρίως οι πάμπλουτοι Ρώσοι θα ακολουθήσουν τα δικά τους συμφέροντα».

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί για την κρίση στην Κύπρο: «Δεν απειλεί την Ευρώπη. Η κρίση στην Κύπρο θα πρέπει να επιλυθεί με σαφή συμμετοχή αυτών που την προκάλεσαν, των κυπριακών τραπεζών δηλαδή και των επενδυτών – όχι των μικροκαταθετών – οι οποίοι προφανώς επωφελήθηκαν από αυτού του είδους τις συναλλαγές».