ΚΥΠΡΟΣ

Τι ψηφίζει σήμερα η Βουλή και γιατί αντιδρά η Λαϊκή Τράπεζα

Τι ψηφίζει σήμερα η Βουλή και γιατί αντιδρά η Λαϊκή Τράπεζα

Δύο από τα νομοσχέδια που κατατίθενται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, αφορούν την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και γενικότερα του τραπεζικού συστήματος.

Υποβλήθηκαν με εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος ανέφερε ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης, αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεωκοπίας και προστατεύονται στο σύνολό τους, όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ.

Δημιουργούνται επίσης οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της. Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Λαϊκή θα οδηγηθεί σε άμεση χρεωκοπία.

Λαϊκή Τράπεζα: Αδικη η κατάσταση όπως διαμορφώνεται

Ο Α' εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας, Τάκης Φειδία, χαρακτήρισε εντελώς άδικη την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την απόφαση για εξυγίανση.

Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Φειδία είπε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου, στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα είπε, πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής, είπε ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Οπως το θέμα με τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα, τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα και τα δάνεια.

Ο κ. Φειδία, ανέφερε ότι η διοίκηση της Λαϊκής δεν είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη αυτή. Το πληροφορηθήκαμε, είπε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν έκανε τη δήλωση ο Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας.

Είπε ακόμα ότι την προηγουμένη της ανακοίνωσης η διοίκηση της Τράπεζας συζητούσε στην Κεντρική τρόπους με τους οποίους θα άνοιγαν την Τρίτη οι Τράπεζες.

Εξέφρασε επίσης οργή και αγανάκτηση από τη στάση της Ευρωζώνης. Οι λύσεις που μας προτείνουν, είπε, δεν είναι ευρωπαϊκές. Δεν μπορούν, πρόσθεσε να μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων διλημμάτων.

Διετύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι το κούρεμα καταθέσεων όπως το ζήτησε με την απόφασή του το Eurogroup, ήταν καλύτερο από αυτό που γίνεται σήμερα.

πηγη icyprus