ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό - ενέργεια συζητά ο Κασουλίδης με Αμερικανούς αξιωματούχους

Κυπριακό - ενέργεια συζητά ο Κασουλίδης με Αμερικανούς αξιωματούχους

Ζητήματα των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, με αιχμή το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και τη συμμετοχή της στη μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συζήτησαν χθες σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης κι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς.

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ενεργειακά και το κυπριακό.

Παρόντες στη συνάντηση επίσης ήταν, από αμερικανικής πλευράς η νέα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ και από κυπριακής ο Πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ευριπίδης Ευρυβιάδης κι ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλή.

Για τη συνάντηση με τον κ. Μπέρνς, αλλά και την συνάντηση που είχε την προηγούμενη με την Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για Ενεργειακά Θέματα Amos Hochstein, o κ. Κασουλίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κατά την συνάντηση με τον κ. William Burns έγινε αναφορά και στο Κυπριακό αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα όσον αφορά τον υπεύθυνο ρόλο με τον οποίο η Κύπρος έχει χειρισθεί τα θέματα της έκρυθμης περιοχής μας όσο αφορά την κρίση της Συρίας εντελώς πρόσφατα αλλά και τις θέσεις της στο Μεσανατολικό, τις σχέσεις της με το Ισραήλ , για τον Λίβανο , την Αίγυπτο κλπ. Κυριότερος ρόλος της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, στην καταπολέμηση της διακίνησης υλικού όπλων μαζικής καταστροφής και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος , των ναρκωτικών και της διακίνησης προσώπων.

Αυτά ήταν τα κυριότερα θέματα της συνάντησης μας και ελπίζω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα παράγουν αποτελέσματα αυτής της καλύτερης σχέσης που έχει αυτή τη στιγμή η Κύπρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξ’ αιτίας του αναγνωρισμένου ρόλου της στην περιοχή.

Ερωτηθείς τι ακριβώς συζητήθηκε σχετικά με το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ είπε ότι είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι προσφέρονται να βοηθήσουν, «δεν είναι κάτι το καινούργιο, είναι γνωστό και αναμένουμε τώρα και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί για να ξεκινήσουν –οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει στην ουσία-αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι οι δύο πλευρές να ετοιμάσουν μία συνάντηση των δύο ηγετών, κατά την οποία να συμφωνηθεί ένα κείμενο κοινής διακήρυξης και να συμφωνηθεί και μια μεθοδολογία με την οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες από εδώ και εμπρός για να παράγουν αποτελέσματα και να μην είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών».

Ερωτηθείς για τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτά συζητήθηκαν και σήμερα με τον κ. Burns . « Είναι πρώτα το δικαίωμα της Κύπρου να χρησιμοποιήσει τους υδρογονάνθρακες της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ο ρόλος της συνεργασίας δια των υδρογονανθράκων με τα γειτονικά κράτη και το κίνητρο –και το τονίζω- το κίνητρο που μπορεί να προσφέρει το θέμα των υδρογονανθράκων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και όσο σε ό,τι αφορά την Τουρκία της οποίας οι ανάγκες είναι και πιο μεγάλες που πηγαίνουν παράλληλα με το ρυθμό της ανάπτυξης της», κατέληξε.

ΠΗΓΗ ikypros