ΚΥΠΡΟΣ

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης

Σε ηλικία 77 χρονών έφυγε από την ζωή ο διακεκριμένος Κύπριος μουσικοσυνθέτης, πνευματικός δημιουργός και επί σειρά ετώνεπικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ Γιώργος Κοτσώνης.


Ο Γιώργος Κοτσώνης έθεσε ανεξίτηλη σφραγίδα στο χώρο της μουσικής και του πολιτισμού και με τις συνθέσεις του ύμνησε τους αγώνες κα τις αγωνίες του κυπριακού λαού.

Σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης στον εκλιπόντα, το ραδιόφωνο του ΡΙΚ έχει διαφοροποιήσει τα προγράμματά του. Ο Γιώργος Κοτσώνης γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ, και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής σε σχολές Μέσης Παιδείας, για μια τετραετία.

Το 1964 διορίστηκε στο ΡΙΚ, το οποίο υπηρέτησε για 35 χρόνια και αφυπηρέτησε στη βαθμίδα του ανώτερου λειτουργού μουσικών προγραμμάτων. Από τα σημαντικότερα έργα του Γιώργου Κοτσώνη θεωρούνται τα λαϊκά ορατόρια "Αγία Τηλλυρία" και "Μακάριος Νυν και Αεί" και τα μελοποιημένα "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο", "Κυρά των Αμπελιών" και "Ο χαμένος Ανθυπολοχαγός της Αλβανίας".

Έγραψε επίσης πολλά τραγούδια που έγιναν δημοφιλή, όπως τα "Θαλασσοφίλητή μου γη", "Ο Λέφτερος", "Από την Κύπρο πάρε", "Τα παιδιά της γειτονιάς μας", "Κατέβα σαν βροχούλα".

Συνεργάστηκε κατά καιρούς με τον ΘΟΚ. Συνεργάστηκε ακόμη με το Γερμανικό Θέατρο και τη Σχολή Θεάτρου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Έδωσε συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, δια του προέδρου του Γιώργου Τσαλακού, διαβεβαίωσε ότι ο Γιώργος Κοτσώνης θα τιμηθεί, όπως του αρμόζει.
Σε δήλωση ο κ. Τσαλακός εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του Συμβουλίου και της Διεύθυνσης του ΡΙΚ για το θάνατο του Γιώργου Κοτσώνη.

Τόνισε ότι ο εκλιπών υπήρξε, όχι μόνο ένας στυλοβάτης της δημόσιας ραδιοφωνίας, αλλά και ένας εμπνευσμένος δημιουργός, που λάμπρυνε το στερέωμα του ελληνικού πολιτισμού.