ΚΥΠΡΟΣ

Σταθερές απόψεις για το Κυπριακό ο Μπαν Κι Μουν

Σταθερές απόψεις για το Κυπριακό ο Μπαν Κι Μουν

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι ο Μπαν Κι-μουν «στηρίζει πλήρως» το έργο του ειδικού συμβούλου του στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε.

Κατά τη σημερινή συνέντευξή Τύπου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και απαντώντας σε ερώτηση για την «έντονη κριτική» που άσκησε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, όσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία δόθηκε επίσημα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν ο κ. Άιντε είχε ολοκληρώσει τις επαφές του στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι-μουν επισήμανε ότι «μιλώντας γενικά, σε αρκετές περιπτώσεις, εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα δέχονται την κριτική της μίας ή της άλλης πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε αντιδράσεις στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα».

Στο μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, μετέφερε τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του ζητήματος, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι-μουν.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τη στιγμή που η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών είχε δώσει ανεπίσημα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις εμπλεκόμενες πλευρές την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία ζήτησε επίμονα να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις σε συγκεκριμένες αναφορές που αφορούσαν τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του Γενικού Γραμματέα σε «ελληνοκυπριακές αρχές», καθώς και τη θέση του περί «κοινών φυσικών πόρων», χωρίς να κάνει καμία επισήμανση για τις «τουρκικές προκλήσεις και την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ», όπως σημείωσε η ίδια πηγή.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το σχέδιο ψηφίσματος που παραδοσιακά ετοιμάζεται από τη βρετανική αντιπροσωπεία και το οποίο, ως είθισται, θα καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Στις 26 του τρέχοντος μηνός έχει προγραμματιστεί να ενημερώσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Λίζα Μπάτενχαϊμ και ο ειδικός σύμβουλός του, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Το νέο ψήφισμα, με το οποίο θα ανανεώνεται η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες και θα κάνει «σαφή αναφορά» στο Κυπριακό και τη διαπραγματευτική διαδικασία, αναμένεται να εγκριθεί στις 28 Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις