ΚΥΠΡΟΣ

Προκλήσεις από τις πρώτες μέρες του 2016 περιμένουν την Κύπρο

Προκλήσεις από τις πρώτες μέρες του 2016 περιμένουν την Κύπρο

Χρονιά χωρίς Μνημόνιο αλλά και με μεγάλες προκλήσεις με το καλημέρα, θα είναι το 2016, με σημείο αιχμής την ιδιωτικοποίηση της Cyta και την καταβολή της επόμενης και τελευταίας δόσης των περίπου €400 εκατ. από τους πιστωτές.

Από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, 14 του μήνα, θα κριθεί η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τρία νομοσχέδια που αφορούν στη Cyta (εργασιακά, ρυθμίσεις για εθνική ασφάλεια και δημιουργία της ιδιωτικής εταιρείας Cyta Ltd).

Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να λάβουν οι κυπριακές Αρχές τη δόση των περίπου €400 εκατ. από τους διεθνείς πιστωτές. Η τελευταία δόση που αναμένεται να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ποσό των €200 εκατ., που θα δοθεί στον Συνεργατισμό για την ανακεφαλαιοποίησή του και περιλαμβάνει και μία τελευταία ενίσχυση των ταμείων του κράτους για να λειτουργήσει καλύτερα το 2016.

Από το 2011 η Κύπρος έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, λόγω της δραματικής επιδείνωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην υπαγωγή σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης τον Μάρτιο του 2013.

Ο αποκλεισμός της από τις αγορές, που σε μεγάλο βαθμό ήταν το αποτέλεσμα της απελπιστικής κατάστασης στην οποία περιήλθε το τραπεζικό της σύστημα, οδήγησε στην αξιολόγηση junk και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης το 2012.

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις ανάγκες της και αναχρηματοδοτεί μέρος του χρέους με την έκδοση γραμματίων. Το θετικό είναι ότι για το 2016 δεν υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες για να καλύψει το Υπουργείο Οικονομικών και αυτές ανέρχονται σε €1,2 δισ.

Συγκεκριμένα, €400 εκατ. αφορούν βραχυπρόθεσμο χρέος γραμματίων Δημοσίου, €700 εκατ. αφορούν μεσοπρόθεσμο/ μακροπρόθεσμο χρέος και €100 εκατ. αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια φορά τον χρόνο έξοδο στις αγορές μέσω της έκδοσης διεθνών κυπριακών ομολόγων.

Όπως σημειώνεται στις επαφές με τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης τα κύρια σημεία συζήτησης αφορούν στο μακροοικονομικό περιβάλλον, τις δημοσιονομικές εξελίξεις, τον τραπεζικό τομέα και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Ένα από τα κρίσιμα θέματα είναι τι αξιολογήσεις θα δώσουν το 2016 οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s) στο αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να περάσει σε επενδυτική βαθμίδα. Κομβικό σημείο γιατί θα κριθεί το κόστος δανεισμού, όταν η κυβέρνηση εντός του 2016 αποφασίσει να βγει στις αγορές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρώτον επειδή ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup και δεύτερον τι θα γίνει μετά που θα λήξει το Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016.

Για χώρες υπό αξιολόγηση, το πρόγραμμα προβλέπει ότι οι αγορές θα «παγώνουν» κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και θα ξεκινούν μόνο αν αυτή είναι επιτυχημένη.

Τα κυπριακά ομόλογα έγιναν επιλέξιμα τον Ιούλιο του 2015, όταν οι διεθνείς πιστωτές έδωσαν μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η Κύπρος θέλει τρεις επενδυτικές βαθμίδες για να βγει από τα «junk», με αποτέλεσμα η βαθμολογία των οίκων να έχει βαρύνουσα σημασία για πολλούς λόγους.

Αν έχει τη θετική αξιολόγηση τουλάχιστον από έναν οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την περιοχή της Ευρωζώνης παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα οποία με τη σειρά τους ασκούν καθοδικές πιέσεις στα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι με τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω οδηγώντας σε ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις