MEDIA

O ANT1 αποχαιρετά τον Νίκο Φώσκολο

O ANT1 αποχαιρετά τον Νίκο Φώσκολο

Τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Φώσκολου, ο ΑΝΤ1 το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 17.20 θα μεταδώσει την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κούρκουλο, τον Γιάννη Βόγλη, τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Μάνο Κατράκη.

Πνεύμα ανήσυχο, δημιουργικό, με ψυχή ενός αληθινού καλλιτέχνη ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματόγραφου. Παράλληλα εκείνη την περίοδο ασχολήθηκε και με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Τη δεκαετία του 1960 η ευφάνταστη πένα του, τον προσανατολίζει στη συγγραφή θεατρικών έργων τα οποία ξεπέρασαν τα 10. Κατά την ίδια περίοδο συγγράφει και τα πρώτα του κινηματογραφικά σενάρια. Συνεργάζεται κυρίως με τη «Φίνος Φιλμ» και γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις του ήταν η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1965) καθώς ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς εκείνης της εποχής, ανάμεσά τους η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη. Ταινίες του όπως: «Κατηγορώ τους ανθρώπους», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Ορατότης μηδέν» και πολλές ακόμα από τις συνολικά 70 που υπέγραψε, θεωρούνται «κλασικά» έργα και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους νεότερους δημιουργούς.

Τη δεκαετία του ‘70 συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση και με το αντικατασκοπικό του δράμα «Ο άγνωστος πόλεμος» κατακτά το κορυφαίο ρεκόρ τηλεθέασης που ξεπέρασε 92%!

Ο ΑΝΤ1 αποχαιρετά έναν σπουδαίο συνεργάτη που συνδέθηκε μαζί του από τις πρώτες στιγμές του σταθμού. Τα έργα του θα μείνουν για πάντα στις καρδιές όλων και η σπάνια προσωπικότητά του θα παραμείνει άσβηστη στις ψυχές όσων είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό.