ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις αναστολών Φεβρουαρίου - Ποιοι θα δουν αύξηση

Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις αναστολών Φεβρουαρίου - Ποιοι θα δουν αύξηση

Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου- Λήγει σήμερα Παρασκευή (05/02) η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην διαδικασία της προαναγγελίας.

Σε αντίθεση με το τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, οι δηλώσεις των αναστολών δεν πρέπει να γίνουν προς τα τέλη του μήνα, αλλά στις αρχές και συγκεκριμένα, στο α΄ πενθήμερο.

Η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

Έτσι, για τον τρέχοντα μήνα, οι δηλώσεις των αναστολών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση, πρέπει να γίνουν έως σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

  • Οι κλειστές με κρατική εντολή -για υγειονομικούς λόγους- επιχειρήσεις υποχρεωτικά πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για όλο το διάστημα που ισχύει η αναστολή.
  • Όσον αφορά τις πληττόμενες -ανοιχτές (αλλά και εκείνες οι οποίες επαναλειτουργήσουν με κρατική εντολή) επιχειρήσεις, μπορούν, προαιρετικά σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους για όλο τον τρέχοντα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αναστολή το Φεβρουάριο μπορούν να βγουν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως και στις 4 Νοεμβρίου 2020.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων από τους εργοδότες, ξεκινά το «σαφάρι» ελέγχων από το ΣΕΠΕ με στόχο να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές.

Οι δύο αλλαγές

1. Ειδικά για τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι θα δουν μικρή αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στα 19,07 ευρώ έναντι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, που ισχύει. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30 ημέρες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 και όχι 30 ημέρες. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.

2. Για τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα δηλώνονται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Η νέα διαδικασία μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας δίνει χρονική προθεσμία 5 ημερών για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα. Συνεπώς οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν έως και την Παρασκευή (05/02), εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (01-28/02) ή η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού παραμένει αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γκάγκα στο Newsbomb.gr: Έχουμε ακόμη 2 γεμάτους μήνες - Τι είπε για απαγόρευση κυκλοφορίας

Ροή Ειδήσεων