ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Ενισχύεται το ΣΕΠΕ - Ξεκινάει «σαφάρι» ελέγχων για «μαϊμού» αναστολές

Επίδομα 534 ευρώ: Ενισχύεται το ΣΕΠΕ - Ξεκινάει «σαφάρι» ελέγχων για «μαϊμού» αναστολές

Με το που θα ολοκληρωθούν οι προαναγγελίες των αναστολών συμβάσεων για τον Φεβρουάριο ξεκινά το «σαφάρι» στοχευμένων ελέγχων από το ΣΕΠΕ  για «μαϊμού» αναστολές. 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα Παρασκευή (05/02) μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου οι εργοδότες καθώς λήγει η 5ήμερη προθεσμία που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην διαδικασία της προαναγγελίας.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις αναστολών Φεβρουαρίου - Ποιοι θα δουν αύξηση

Οι προτεραιότητες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2021 σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και, ειδικότερα, στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με το γενικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Χαράλαμπο Βούρτση και διευθυντικά στελέχη του Σώματος. Στη σύσκεψη μετείχε και η γενική γραμματέας Εργασίας 'Αννα Στρατινάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι κρίσιμος, όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για το 2021, στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα εξής:

Ο προγραμματισμός των ελέγχων καταστρώνεται με γνώμονα, αφενός μεν τα δεδομένα της πανδημίας αφετέρου δε το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, κ.ά. και σε ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία, κλπ.. Οι έλεγχοι, όπως έγινε και το 2020, θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, κ.ά..

Το επόμενο διάστημα, το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας.

Προχωρά η αναβάθμιση της υποδομής Πληροφορικής, που θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων, με επιτόπου (μέσω διαδικτύου και φορητής συσκευής) εξακρίβωση των στοιχείων του ελεγχόμενου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καταγγελίες που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ, υποβάλλονται τηλεφωνικά στο τηλεφωνικό κέντρο 15512, ή ηλεκτρονικά μέσω του site του ΣΕΠΕ sepenet.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Θωμαΐδη στο Newsbomb.gr: Μεγαλύτερη από το Νοέμβριο η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική

Ροή Ειδήσεων