ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ημερήσια διάταξη, η Μedicancoin Greece και το φυσικό αέριο στο «βάθρο»

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ημερήσια διάταξη, η Μedicancoin Greece και το φυσικό αέριο στο «βάθρο»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ημέρα με συγκινήσεις

Δύο βασικά θέματα θα έχει σήμερα η ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το πρώτο είναι ο νέος προϋπολογισμός της εποπτικής αρχής για το 2022 και το δεύτερο είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Από όσα πληροφορούμαστε, καταλαβαίνουμε πως για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι υπηρεσίες της εποπτικής αρχής έχουν σχηματίσει ένα ογκωδέστατο φάκελο που αφορά και στα πεπραγμένα της προηγουμένης Διοίκησης της εταιρείας, της Διοίκησης Καλλιτσάντση. Τι θα προκύψει από τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο, εάν οι πληροφορίες ευσταθούν η ημέρα θα έχει «συγκινήσεις». Σε κάθε περίπτωση θα μάθουμε αν και κατά πόσο οι αποφάσεις κορυφαίων παραγόντων θα είναι εξ' ολοκλήρου αντικειμενικές ή αν θα βασιστούν σε υποδείξεις παρακείμενων, οι οποίες εκπορεύονται από διαφορετική ατζέντα.

H Μedicancoin Greece

Η στήλη έχει ενσκήψει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, καθώς έχει διαπιστώσει πως πολλές εταιρείες που έχουν λάβει από το υπουργείο Ανάπτυξής άδεια εγκατάστασης παραγωγής, εξαγωγής και διάθεσης τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν 1) ένα «θολό» ιδιοκτησιακό καθεστώς, 2) πραγματικούς δικαιούχους που είναι άτομα με αμφιλεγόμενες δραστηριότητες, 3) οι πηγές προέλευσης των χρημάτων που επενδύονται δεν είναι εμφανείς ή είναι έκνομες και 4) οι εταιρικές διαδικασίες τους είναι αδιαφανείς. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως κάποιοι αλλοδαποί επενδυτές χρησιμοποιούν τις άδειες για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που έχουν λάβει στην Ελλάδα, ως όχημα για να αντλούν χρήματα, είτε από θεσμοθετημένες πηγές, είτε από «εναλλακτικά» δίκτυα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πολωνικής εταιρείας Medican Ltd, η οποία τον Απρίλιο του 2019 συνέστησε στην Ελλάδα την Μedicancoin Greece. Και στις δύο εταιρείες εμφανίζεται ως μέτοχος ο Πολωνός Τζάνους Σκοπόβσκι (Janusz Andrzej Skopowski ), οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων , μετέχοντας στην πολωνική επενδυτική εταιρεία Black Pearl. O Πολωνικός Όμιλος σε συνεργασία με τον Ισραηλινό επιχειρηματία Γιοσι Αττίας (Yossee Attias) δημιούργησαν το κρυπτονόμισμα MCAN, την αξία του οποίου «συνέδεσαν» με επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων στον τομέα της «ολιστικής ιατρικής», όπως πχ. της φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο, όλα αυτά έγιναν σε ένα αρρύθμιστο εποπτικά περιβάλλον και χωρίς την άδεια των τοπικών Αρχών. Έτσι, το καλοκαίρι η Πολωνική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας έθεσε περιορισμούς στην Black Pearl σε σχέση με το κρυπτονόμισμα MCAN και την ανάγκασε να αποκτήσει τις περισσότερες εκ των ψηφιακών μονάδων και να περιορίσει την κυκλοφορία του για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ως απότοκο αυτής της εξέλιξης στο τέλος Οκτωβρίου η Black Pearl ανακοίνωσε «την προσωρινή απομάκρυνσή της από τον κλάδο των ψηφιακών νομισμάτων». Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις ελληνικές δραστηριότητες; Η Μedicancoin Greece είχε παρουσιασθεί ως μελλοντική πηγή εσόδων που θα τροφοδοτούσε τους επενδυτές του κρυπτονομίσματος MCAN. Τί έγινε στην πράξη. Αντί να βάλει χρήματα στην επένδυση η Black Pearl, ρευστοποίησε. Συγκεκριμένα, προχώρησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 στη μείωση της συμμετοχής της στην ελληνική εταιρεία μέσω της πώλησης 8.750 μετοχών ονομαστικής αξίας 8.750 ευρώ στην τιμή των 135.600 ευρώ! Για την ιστορία, αυτή η εταιρική πράξη δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη και σήμερα στο ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η Μedicancoin Greece είχε αδειοδοτηθεί για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε μονάδα εντός ενιαίας έκτασης 21,34 στρεμμάτων και σε θερμοκήπια 11,5 στρεμμάτων στη θέση «Βουκιανα» στην Κόρινθο. Το πως θα προχωρήσει η τελική επένδυση μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία είναι κάτι που θα διαφανεί…

Το φυσικό αέριο στο «βάθρο»

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μπορεί η τρέχουσα περίοδος να είναι γεμάτη προκλήσεις για τη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, ωστόσο το εγχείρημα προχωρεί κανονικά, με όλους τους μετέχοντες στην αγορά να δείχνουν μεγάλη δέσμευση. Η λειτουργία του Βάθρου Εμπορίας εδράζεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την εξισορρόπηση του φυσικού αερίου στα δίκτυα μεταφοράς που έχει ως στόχο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές φυσικού αερίου. Το νέο μοντέλο θα πλαισιώσει τα διμερή συμβόλαια που αποτελούν σήμερα την αποκλειστική «φόρμουλα» συναλλαγής ανάμεσα σε εισαγωγείς και προμηθευτές, αλλά και σε μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι προμηθεύονται καύσιμο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης, θα δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να αγοράζουν ποσότητες καυσίμου που δεν καταναλώθηκαν ή, αντίστροφα, να πωλούν αέριο το οποίο δεν χρησιμοποίησαν. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικό το «καλάθι» προμήθειάς τους, γεγονός που θα έχει επίδραση στο τελικό κόστος. Το πλέον σημαντικό είναι πως οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και θα υπάρχει πλέον ένα ημερήσιο benchmark για τις τιμές στη χώρα μας, δείχνοντας πού κινούνται αυτές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Κόντρες και συμμαχίες για την Αριάδνη

Περί τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για την Αριάδνη, το πακέτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λογιστικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ που βγάζει προς πώληση η Τράπεζα της Ελλάδος. Η τυπική ημερομηνία είναι η 18η Ιανουαρίου (του Αγίου Αθανασίου), αλλά οι εκτίμηση είναι πως η διαδικασία θα «τραβήξει» μέχρι τα τέλη του μήνα. Από εκεί και πέρα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται κοντά στο Πάσχα, ενώ η συναλλαγή θα «κλείσει» το καλοκαίρι. Τα παραπάνω βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως, ακριβώς λόγο του μεγάλου αντικειμένου της συναλλαγής, αλλά και τους κόστους που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο να δούμε συμπράξεις που θα «μοιράσουν» τα πακέτα των δανείων, το κόστος και το ρίσκο. Έτσι το κάθε fund που θα συμμετάσχει θα πάρει ένα κομμάτι της Αριάδνης, το οποίο και θα αναθέσει σε ξεχωριστό servicer. Πρόκειται για «Σολομώντεια λύση» που δεν θα αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο ισορροπιών, εξ’ ου και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πράξη.

Πωλήσεις στη δευτερογενή

Και μια που βρισκόμαστε στα κόκκινα δάνεια, παράλληλα με την Αριάδνη και σίγουρα πριν το τέλος του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει ο χορός της πώλησης κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά. Πρόκειται για δάνεια που έχουν πάρει τα funds και ήδη εξυπηρετούν οι servicers και τα οποία θα βγουν προς πώληση με αγοραστές άλλα funds που έμειναν εκτός των τιτλοποιήσεων των τραπεζών. Το συνολικό ύψος των δανείων αυτής της κατηγορίας αναμένεται να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα funds που θα τα πουλήσουν θα βελτιώσουν πολύ τους ισολογισμούς τους, με δεδομένο και ότι λόγω πανδημίας τα business plans τους δεν πήγαν όπως ακριβώς τα οραματίζονταν

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.