ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι κλάδοι και πότε θα λάβουν επιπλέον στήριξη

Ποιοι κλάδοι και πότε θα λάβουν επιπλέον στήριξη
INTIME

Από τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα μέτρα στήριξης «κρέμεται» η αγορά που βλέπει τις εισπράξεις να μειώνονται μετά την αυστηροποίηση των περιορισμών για την ανάσχεση της Όμικρον. 

Η νέα δέσμη ανακοινώνεται την προσεχή Δευτέρα, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του μέτρων των αναστολών εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ και σε άλλους κλάδους πέραν όσων παίζουν μουσική, ενώ εξετάζει και το σενάριο της παράτασης του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ανοιχτό είναι και ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σήμερα το «κούρεμα» φτάνει έως και 75%, ανάλογα με την περίπτωση.

Τα όποια μέτρα μπουν σε εφαρμογή θα είναι συνάρτηση της διάρκειας των περιορισμών και των απωλειών ώστε να καλυφθεί μέρος της ζημιάς σε πληγέντες κλάδους, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα θέατρα κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει επανάληψη του περσινού πακέτου με οριζόντιο χαρακτήρα. Σημείο αναφοράς αποτελούν οι προσεχείς κυβερνητικές αποφάσεις αναφορικά με τη συνέχιση ή μη των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης εντός της εβδομάδας.

Όπως είπε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΕΡΤ), η εστίαση και ο πολιτισμός είναι τα σημεία όπου εστιάζεται η προσοχή, όπως επίσης και το μπέρδεμα που αφορά ΚΑΔ επιχειρήσεων οι οποίες δεν δηλώνουν νυχτερινή διασκέδαση.

Τα στοιχεία ως τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα για την εστίαση αφού ο τζίρος αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2019 και ως εκ τούτου το νέο πακέτο σχεδιάζεται αφού αποτιμηθούν και οι πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι το αποθεματικό της κυβέρνησης έναντι του COVID ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και αν η πανδημία κλιμακωθεί και διαρκέσει παραπάνω από τις εκτιμήσεις, το οικονομικό επιτελείο θα στραφεί στο υψηλό ταμειακό μαξιλάρι των περίπου 32 δισ. ευρώ.