ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μεταλλεία της Sibelco στην Κοζάνη, τα data centers της Microsoft και ένα limit down

Τα μεταλλεία της Sibelco στην Κοζάνη, τα data centers της Microsoft και ένα limit down

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα μεταλλεία της Sibelco Ελλάς

O βελγικός Όμιλος της Sibelco, με παράδοση 150 ετών στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών, είναι μια παγκόσμια επιχείρηση που λειτουργεί 118 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 31 χώρες και απασχολεί περισσότερα από 5.000 άτομα προσωπικό. Η Sibelco έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2006, όταν και εξαγόρασε την βορειοελλαδική μεταλλευτική εταιρεία ΜΕΒΙΟΡ. Η Sibelco Ελλάς Ανώνυμος Μεταλλευτική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία, διάθεση και εμπορία μεταλλευτικών ορυκτών. Η εταιρεία κατέχει την νόμιμη εκμετάλλευση των μεταλλείων χουντίτη –υδρομαγνησίτη στην περιοχή της Νεράϊδας Κοζάνης, που βρίσκονται τα μοναδικά κοιτάσματα του σπάνιου μεταλλεύματος που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο τζίρος της Sibelco Ελλάς δεν ξεπερνά ετησίως τα 3 εκατ. ευρώ, όταν ο τζίρος της μητρικής Sibelco Group ξεπερνάει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Αναφερόμαστε στην Sibelco Ελλάς διότι προ ημερών , με δύο διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, παραχωρήθηκε στην εταιρεία δικαίωμα μεταλλειοκτησίας, ήτοι δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης χουντίτη – υδρομαγνησίτη - μαγνησίτη και άλλων μεταλλευτικών ορυκτών στην περιοχή Αυλών και Γουλών της Κοζάνης, συνολικής έκτασης 1.700 στρεμμάτων. Το εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η παραχώρηση αυτή θα ισχύει για μία πεντηκονταετία, με δυνατότητα επέκτασης! Ευχόμαστε να γίνει παραγωγική χρήση του εν λόγω δικαιώματος μεταλλειοκτησίας, ώστε τα 16 συνολικά άτομα που απασχολεί σήμερα η Sibelco Ελλάς να δεκαπλασιασθούν.

H Microsoft και τα data centers

Τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των τριών data centers που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Microsoft στην Ανατολική Αττική. Ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος δήλωσε χθες ότι η δημιουργία των data centers βρίσκεται στη φάση έκδοσης των απαραίτητων αδειών προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των σχετικών κτιριακών υποδομών. Μία διαδικασία που αναμένεται να πάρει αρκετούς μήνες παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει χαρακτηρισθεί «στρατηγική». Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Microsoft για την ενημέρωση των συνεργατών της αναφορικά με το πρόγραμμα ψηφιακής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ -όσον αφορά στο κομμάτι όπου έχει λύσεις η Microsoft- εκ των οποίων τα 180 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα λάβουν τις επιδοτήσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα («Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ») αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου.

Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ

Το Συμβούλιο Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορεί να μην είναι αρκετά προβεβλημένο ως όργανο, αλλά από το 2016 που συστάθηκε έως και σήμερα επιτελεί ένα πολλαπλό ρόλο. Ενδεικτικά, το συμβούλιο παρέχει γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, παρέχει τη σύμφωνη γνώμη του κατά το σχεδιασμό της πολιτικής προσωπικού της Αρχής, παρέχει τη σύμφωνη γνώμη του για τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Αρχής, για την πολιτική της Αρχής σε θέματα διοικητικών διαδικασιών, επιλέγει τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του Διοικητή της ΑΑΔΕ και καθορίζει το συμβόλαιο απόδοσης του Διοικητή. Προ ημερών ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του νέου Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία. Σε αυτό θα μετέχουν ο Χρήστος Κωτσόγιαννης Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Έξετερ, ο Αιμίλιος Γαλαριώτης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Audencia Business School της Γαλλίας, ο Κωνσταντίνος Ελευθερίου Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Ελευθέριος Κρητικός οικονομολόγος και ο Νικόλαος Μυλωνάς συνταξιούχος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου. Να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Νέος αμπελώνας για το Κτήμα Λαζαρίδη

Ένα νέο αμπελώνα στη Δράμα ετοιμάζει το Κτήμα Λαζαρίδη. Προ ημερών εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο το επενδυτικό σχέδιο της Κτήμα Κώστας Λαζαρίδης ΑΕ που αφορά στην ίδρυση του νέου αμπελώνα στο Κατάφυτο του Νομού Δράμας με την αγορά μηχανολογικού - καλλιεργητικού εξοπλισμού και την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών. Το επενδυτικό σχέδιο συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 630.628 ευρώ θα ενισχυθεί με φορολογική απαλλαγή συνολικού ύψους 283.782 ευρώ. Να σημειωθεί πως τα κλήματα του Ομίλου είναι φυτεμένα σε αγρούς που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές των Νομών Δράμας και Αττικής, με ευρεία γεωγραφική διασπορά. Η μεγάλη έκταση και γεωγραφική διασπορά των κλημάτων διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τον Όμιλο από το ενδεχόμενο σημαντικής καταστροφής από ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι ενδεικτικό πως σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του Ομίλου η Κτήμα Κώστας Λαζαρίδης ΑΕ δεν είχε ποτέ ολοκληρωτική καταστροφή παραγωγής από οποιαδήποτε αιτία.

Limit down

Την πρώτη του κρίση καλείται να διαχειριστεί ο CEO του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος. Και η κρίση αυτή είναι εσωτερική. Χθες το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο της ΕΧΑΕ κατήγγειλε την πολιτική αποδοχών που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Γενική Συνέλευση της 2ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, διατάξεις που αφορούν σε εργασιακά θέματα του συνόλου του προσωπικού του Ομίλου (προσδιορισμός των μισθών, καθεστώς απολύσεων, θέσπιση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων, κ.α.). Κατά το Σύλλογο των Εργαζομένων, την ίδια στιγμή εμφανίζονται στο κείμενο της πολιτικής αποδοχών «απίθανες» διατάξεις, που επιτρέπουν τη σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου ανάμεσα στην εταιρεία και σε μέλη του ΔΣ, ενώ παρέχονται πλουσιοπάροχα πακέτα αποχώρησης αποκλειστικά για τα διευθυντικά στελέχη (αμοιβές 24 μηνών). Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως όλα αυτά γίνονται για να «βολευτούν» διάφορα διευθυντικά στελέχη της ΑΤΗΕΧ, «ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στην πόρτα της εξόδου ή που προετοιμάζονται για κάτι τέτοιο» και για να ρυθμισθούν «από το παράθυρο» θέματα που αφορούν στις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων, και τα οποία εδώ και καιρό συναντούν την ισχυρή εναντίωση του Σωματείου. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε οι σχέσεις εργαζομένων – Διοίκησης στο Χρηματιστήριο έχουν κτυπήσει «limit down».

H Lamda και τα malls

Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του οχήματος της Lamda Malls έκανε η Lamda Development, εξαγοράζοντας το ποσοστό μειοψηφίας που κατείχε η Varde έναντι 109 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά μάλιστα έρχεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς η κίνηση και η απόδοση στα εμπορικά κέντρα επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα γρηγορότερα του αναμενομένου και με αυξητική τάση. Την ίδια στιγμή, η αγορά αναμένει τα επόμενα βήματα, καθώς από τη μία υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από εμπόρους για τα δύο εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία εξετάζει την περίπτωση εξαγοράς και νέων ποιοτικών ακινήτων, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.