ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης: «Παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις το φθινόπωρο – Τι εξετάζεται

Μέτρα στήριξης: «Παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις το φθινόπωρο – Τι εξετάζεται
Ο Χρήστος Σταϊκούρας «έδειξε» νέα μέτρα στήριξης από το φθινόπωρο
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Ο Χρήστος Σταϊκούρας «έδειξε» νέα μέτρα στήριξης από το φθινόπωρο

Ορθάνοιχτο «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών άφησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για ενισχυμένη επιδότηση καυσίμων που θα φτάσει έως και τα 100 ευρώ στα νησιά.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο MEGA «εκτιμούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πάει καλύτερα από πλευράς εσόδων για λόγους όπως ο αυξημένος ΦΠΑ και η καλύτερη πορεία του τουρισμού, και εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και αυτός θα αποδοθεί στην κοινωνία».

Σε επόμενη ερώτηση, μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας προσδιόρισε χρονικά τις αποφάσεις για τα νέα μέτρα στα τέλη Αυγούστου λέγοντας για δεύτερη φορά ότι «μελλοντικά θα δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Το ποιες παρεμβάσεις θα υπάρξουν θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της οικονομίας, την αναγκαιότητα για τον πολίτη και τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των πολιτών θα είναι μια νέα επιταγή ακρίβειας όπως αυτή που είχε δοθεί το φετινό Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Επιδότηση καυσίμων: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην νέα επιδότηση καυσίμων που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, και θα ισχύσει για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι η πλατφόρμα για τα καύσιμα αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουλίου «γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με άλλες πλατφόρμες» προσθέτοντας ότι οι πληρωμές «επιδιώκουμε να είναι τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου».

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας η εκτίμηση που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι από τα 3,1 εκατομμύρια οχήματα σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων που κινούνται στη χώρα, την αυξημένη επιδότηση καυσίμων θα αξιοποιήσουν περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων.

Fuel pass 2: Τα μυστικά, οι δικαιούχοι, τα ποσά και το bonus της αυξημένης επιδότησης

Το νέο διευρυμένο Fuel Pass 2 θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο και θα ισχύσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Βασική προϋπόθεση της επιδότησης είναι το οικογενειακό εισόδημα να φτάνει έως τα 30.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 45.000 ευρώ, Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή το εισόδημα 2021.

Με βάση τα παραπάνω οικογένεια με 2 παιδιά θα έχει εισοδηματικό όριο 39.000 ευρώ, ενώ μια οικογένεια με τρία τέκνα 42.000 ευρώ. Για πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά το όριο ανεβαίνει στα 45.000 ευρώ.

Ειδικότερα οι νέες παρεμβάσεις στο Fuel pass 2 είναι οι εξής:

Αυξάνεται στα 80 ευρώ από τα 45 που ίσχυε ως σήμερα και επεκτείνεται το Fuel Pass 2 σε περισσότερους δικαιούχους που είναι φυσικά πρόσωπα και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

Αυξάνεται το ποσό της επιδότησης στα 15 ευρώ με τη χρήση κάρτας έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.

Για την ηπειρωτική περιοχή και τη χρήση κάρτας η επιδότηση θα ανέλθει στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, ενώ για όσους έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή αυξάνεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, από 55 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Με βάση το ΦΕΚ του Fuel Pass 1 οι περιοχές με αυξημένη επιδότηση που θα λάβουν το ποσό των 100 ευρώ ήταν οι παρακάτω: Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών, η επιδότηση για χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 και τα 70 αντίστοιχα σε ηπειρωτική χώρα και νησιά.

Σχετικές ειδήσεις