ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματαγορά: Οι τιμές αυξάνονται, αλλά οι επενδύσεις παγώνουν

Κτηματαγορά: Οι τιμές αυξάνονται, αλλά οι επενδύσεις παγώνουν
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Δύο πρόσωπα καταγράφει η αγορά ακινήτων, καθώς από τη μια οι τιμές και τα ενοίκια αυξάνονται και από την άλλη μεγάλα επενδυτικά projects παγώνουν.

Επιφυλακτικοί είναι πλέον αρκετοί επενδυτές ακινήτων, όπως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αλλά και επενδυτικά fuηds και κυρίως όσοι έχουν έκθεση σε υψηλό δανεισμό με κυμαινόμενα επιτόκια, μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ.

Ο προβληματισμός στην αγορά είναι πλέον έκδηλος, αν και υπάρχει το «αντίβαρο» της αναπροσαρμογής των ενοικίων, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

Αυτό που είναι ορατό είναι πως φιλόδοξες επενδυτικές κινήσεις μπαίνουν στο συρτάρι προσώρας, μέχρις ότου αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση, είτε από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, είτε από εκείνο της ενεργειακός κρίσης και του πληθωρισμού.

Πάντως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφουν πολύ μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Σύμφωνα με την Geoaxis Property & Valuation Services, η ετήσια αύξηση των τιμών σε επιλεγμένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής (Αμπελόκηποι, Μαρούσι, Π. Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργός) άγγιξε το 25% για τα νεόδμητα διαμερίσματα και το 24,34% για τα διαμερίσματα ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα παλαιότερα διαμερίσματα στην περιοχή του Χολαργού με το εντυπωσιακό 40,6%, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ. (1.985 ευρώ/τ.μ.) από 1.411 ευρώ/τ.μ. το 2019. Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφουν και τα νεόδμητα διαμερίσματα στην περιοχή των Αμπελοκήπων με 38,5% σε 2.500 ευρώ/τ.μ. από 1.800 ευρώ/τ.μ. πριν από τρία χρόνια.

Στα δε παλαιότερα διαμερίσματα, η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 32,4% στον Χολαργό, σε 27% στο Μαρούσι και σε 26,7% στους Αμπελοκήπους.