ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τους φόρους στα αυτοκίνητα το 2022

Έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τους φόρους στα αυτοκίνητα το 2022
AP

Συνολικά 1,2 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση εφέτος από τη φορολογία οχημάτων, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας.  Πάντως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 τα έσοδα από τους φόρους οχημάτων ήταν 237% υψηλότερα έναντι του στόχου που είχε τεθεί και διαμορφώθηκαν στα 474 εκατ. ευρώ. Αυτή η επίδοση είναι εξαιρετική δεδομένων των συνθηκών στην αγορά αυτοκινήτου.

Ενδεικτικά, σε επίπεδο 9μηνου οι μεταβιβάσεις οχημάτων καταγράφουν πτώση 8,2% καθώς έχουν μεταβιβαστεί 275.529 οχήματα έναντι 300.077 μεταβιβάσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Δηλαδή έχουν μεταβιβαστεί 24.548 λιγότερα οχήματα εφέτος σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο 9μηνου 2022 οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 82.548 οχήματα, έναντι 57.645 εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα η διαφορά τους να κυμαίνεται σε μόλις 24.903 μονάδες!

Ωστόσο αν από τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων αφαιρεθούν τα εταιρικά ΙΧ τότε στο 9μηνο 2022, οι πωλήσεις τους ανέρχονται σε 36.355 ΙΧ γεγονός που σημαίνει ότι τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα έχουν διαθέσει 21.290 περισσότερα αυτοκίνητα από τα καινούρια!

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προστάτευαν μέχρι τώρα τα περιθώρια κέρδους αυξάνοντας τις τιμές, αλλά η απότομη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη τη μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση μειώνεται ωστόσο οι λίστες παραγγελιών εξακολουθούν να είναι γεμάτες για τους επόμενους μήνες. Τα προειδοποιητικά σημάδια αφορούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και λιγότερο για την Κίνα η οποία ωστόσο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι καταναλωτές διστάζουν με τις υψηλότερες τιμές πώλησης των αυτοκινήτων και διατηρούν τα μετρητά τους για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που προβλέπεται ότι θα έχουν τους επομένους μήνες. Προσπαθούν δε να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν χρήματα για να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες σε τρόφιμα και ενέργεια. Ανάλογα ευρήματα προκύπτουν και από τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζονται στην Ελλάδα.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι ανησυχίες, τότε το 2023 δεν θα είναι τόσο αποδοτικό ως προς τους φόρους οχημάτων, όσο το 2022.