ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μεταλιγνιτική, η La Maison Ifantis και οι super rich

Η Μεταλιγνιτική, η La Maison Ifantis και οι super rich

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Μεταλιγνιτική ΑΕ

Προχωρά κανονικά ο προγραμματισμός της ΔΕΗ για την αξιοποίηση των ζωνών απολιγνιτοποίησης. Χθες το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τη διάσπαση της ΔΕΗ με απόσχιση του κλάδου μεταλιγντικής αξιοποίησης πυρήνων ζωνών απολιγνιτοποίησης και τη μεταβίβασή του στην υπό σύσταση εταιρεία Μεταλιγνιτική ΑΕ. Δεδομένου ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ έχει ήδη εδώ και 80 ημέρες εγκρίνει την ίδρυση και το καταστατικό της Μεταλιγνιτική ΑΕ αυτό που απομένει πλέον είναι να κατατεθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης. Η Μεταλιγνιτική ΑΕ θα «προικοδοτηθεί» με ακίνητη περιουσία αξίας 162 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει και το μετοχικό της κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, θα μεταβιβαστούν σε αυτή εδαφικές εκτάσεις, καθώς και κτήρια και τεχνικά έργα στην Πτολεμαϊδα αξίας 109,3 εκατ. ευρώ. Ακόμη, θα μεταβιβαστούν εδαφικές εκτάσεις στην Μεγαλόπολη αξίας 21,9 εκατ. ευρώ, εδαφικές εκτάσεις και κτήρια στο Αμύνταιο αξίας 21,5 εκατ. ευρώ και 3,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς και εκτάσεις στα Ορυχεία Κλειδιού αξίας 5,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει στη Μεταλιγνιτική ΑΕ περίπου 97.000 στρέμματα που αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκτάσεων των λιγνιτικών της ορυχείων. Οι υπόλοιπες εκτάσεις θα παραμείνουν στη ΔΕΗ για να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας, ενώ θα συνεχιστεί και η μεταλλευτική δραστηριότητα.

La Maison Ifantis

Σχεδόν το 10% του συνολικού τζίρου της εταιρείας παραγωγής αλλαντικών Ifantis αφορά πωλήσεις προς την ευρωπαϊκή αγορά. Μιλάμε συνολικά για πωλήσεις αξίας 17 εκατ. ευρώ. Η αλλαντοβιομηχανία επιδιώκει να αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό. Για το λόγο αυτό από το 2016 έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία, με την επωνυμία, Ifantis France SAS, με έδρα στα προάστια των Παρισίων. Αλλά εκτός από τις χονδρικές πωλήσεις η Ifantis αποτόλμησε και την είσοδό της στην λιανική, μέσω ενός πρότυπου παντοπωλείου – εστιατορίου που βρίσκεται στην οδό 59 rue de Paradis. Το εστιατόριο έχει ήδη λάβει πολύ καλές κριτικές, ως εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό της μεσογειακής κουζίνας. To 2021, το πρώτο έτος λειτουργίας του, το La Maison Ifantis είχε κύκλο εργασιών 169.300 ευρώ. Για το πως τα πήγε το 2022 αναμένουμε πληροφόρηση από τις επόμενες οικονομικές καταστάσεις της Α & Χ Υφαντής. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τα σχόλια γαλλικών γαστρονομικών ιστοσελίδων θα πρέπει να τα πήγε περίφημα.

Ο χρυσός της Ελλάδος

Αποδόσεις που αγγίζουν το 30% καταγράφουν όσοι το τελευταίο δεκάμηνο επένδυσαν στο χρυσό. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αύξησε τα αποθέματα χρυσού της από το περασμένο φθινόπωρο. Είναι ενδεικτικό πως στο τέλος Μαΐου 2023 η αξία του χρυσού της Ελλάδος ανήλθε στα 8,8 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του 2022 ήταν στα 7,8 δισ. ευρώ! Μέσα στο τελευταίο δεκάμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε μεταξύ άλλων 32.139 χρυσές λίρες καταβάλλοντας (με μέσες τιμές) περίπου 12 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα αξία πώλησης των εν λόγω λιρών είναι 15,7 εκατ. ευρώ. Κερδισμένοι είναι και οι επενδυτές που αγόρασαν το τελευταίο δεκάμηνο χρυσές λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα πώλησε από το τρίτο τρίμηνο του 2022 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2023 συνολικά 8.967 χρυσές λίρες. Σήμερα η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας είναι στα 489,47 ευρώ.

Τα προνόμια των super rich

Αλλαγές θα χρειαστεί ενδεχομένως να επιφέρει η Ελλάδα στα ελκυστικά νομοθετικά καθεστώτα που θέσπισε τα τελευταία δύο χρόνια για πλούσιους επενδυτές, ψηφιακούς νομάδες και Family trusts. Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει στο στόχαστρο φορολογικά καθεστώτα που έχουν σχεδιαστεί για την προσέλκυση αλλοδαπών υπηκόων, ζητώντας την αξιολόγηση τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από το Συμβούλιο να επεκτείνει την εντολή της Ομάδας «Κώδικας Δεοντολογίας» ώστε να συμπεριλάβει στα προτιμησιακά καθεστώτα φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου φυσικών προσώπων και τα καθεστώτα φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας φυσικών προσώπων. Εάν συμβεί αυτό, τότε πολλοί «super rich» που απολαμβάνουν φορολογικών προνομίων στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ενδεχομένως να αναζητήσουν άλλους φορολογικούς προορισμούς ...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.