ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος:Χρειάζεται ένα βιώσιμο «οικοσύστημα» για τις νέες επιχειρήσεις

Μίχαλος:Χρειάζεται ένα βιώσιμο «οικοσύστημα» για τις νέες επιχειρήσεις

Τη δημιουργία ενός βιώσιμου «οικοσυστήματος» ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις, με σκοπό να στηριχθούν νέες προσπάθειες και καινούριες, δημιουργικές ιδέες ζητάει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος.

«Η προσπάθεια σαφώς δεν θα είναι εύκολη, για κανέναν. Και προφανώς δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ούτε με νέες εκλογές, ούτε με επιστροφή στην αδιέξοδη πολιτική των κρατικοποιήσεων. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα, εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και άμεση αξιοποίηση των πόρων που εξασφάλισε, ώστε να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κοινωνικής αποσύνθεσης» τόνισε ο κ. Μίχαλος μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνομαερικάνικης Ένωσης με θέμα επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική.

Ο κ. Μίχαλος υπενθύμισε τη θέση των επιμελητηρίων ότι μετά την απόφαση του Eurogroup, η κυβέρνηση καλείται να δουλέψει ακόμη πιο εντατικά, στο μέτωπο της ανάπτυξης. «Διαφορετικά, η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών - που στηρίχθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού - θα μείνει χωρίς αντίκρισμα». Οι άμεσες προτεραιότητες κατά τον κ. Μίχαλο είναι σαφείς:

- να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά

- να αντιμετωπιστεί ταχύτατα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της ρευστότητας. Το σχέδιο για επαναλειτουργία του ΕΤΕΑΝ και της νέας αναπτυξιακής τράπεζας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής ανάπτυξης, η οποία θα υπερβαίνει τις υποχρεώσεις του μνημονίου.

«Μιας πολιτικής, η οποία θα επιταχύνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα επαναφέρει το στοιχείο της προσδοκίας στην αγορά και η φορολογία είναι το πεδίο στο οποίο θα κριθεί κατ' εξοχήν αυτή η προσπάθεια» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Πέρα από τη φορολογία, εξίσου σημαντική προτεραιότητα κρίνεται ότι είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Επίσης, η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προσέλκυση επενδύσεων στο Ελληνικό, στο Βοτανικό, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας.