ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

15% μείωση στο χονδρεμπόριο φαρμάκων

15% μείωση στο χονδρεμπόριο φαρμάκων

Πτωτική πορεία παρουσιάζουν και οι φαρμακαποθήκες τα τελευταία χρόνια από τις περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης και τα μέτρα των μνημονίων

Οι πωλήσεις φαρμάκων στον τομέα του χονδρεμπορίου παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 10%, με τη μεγαλύτερη ένταση να πλήττει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έναντι των συνεταιρισμών των φαρμακοποιών.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η τελευταία κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στον κλάδο χονδρικού εμπορίου, για τη διανομή φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και συνεταιρισμών φαρμακοποιών, με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική.

Οι ελληνικές φαρμακαποθήκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τομέα υγείας, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Στην ελληνική αγορά φαρμακαποθηκών, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται, στην παρούσα φάση, περίπου 100 επιχειρήσεις και 40 συνεταιρισμοί. Πρωταρχικός σκοπός των επιχειρήσεων είναι ο ομαλός εφοδιασμός φαρμακευτικών προϊόντων και συναφών ειδών, η έγκαιρη και συνεπής παράδοσή τους στο χώρο του φαρμακείου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής και των διαδικασιών λήψης παραγγελιών.

Σχετικά με τη διάρθρωση και την εξέλιξη της αγοράς, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε ότι το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών παρουσίασε αύξηση την περίοδο 2007-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,7%, ενώ ακολούθησε μείωση την τελευταία διετία. Το 2011 η αγορά σημείωσε πτώση της τάξης του 10%, με τις εταιρείες να καλύπτουν το 56% αυτής και τους συνεταιρισμούς το υπόλοιπο 44%. Ο βαθμός συγκέντρωσης της συνολικής αγοράς φαρμακαποθηκών για το 2011 δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς οι πέντε και δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις καλύπτουν ποσοστό της τάξης του 23% και 35% αντίστοιχα.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου διαθέτουν αναπτυγμένα δίκτυα διανομής που καλύπτουν σχεδόν όλη την Ελλάδα. Πολλές από αυτές προχωρούν στην δημιουργία ή εξαγορά φαρμακαποθηκών σε όλη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό την διεύρυνση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου τους. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις μικρού μεγέθους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν τα δίκτυα διανομής τους, περιορίζονται στην απ' ευθείας διάθεση των προϊόντων τους στην τοπική αγορά.

Για την σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού των εταιρειών του κλάδου των φαρμακαποθηκών χρησιμοποιήθηκε δείγμα 37 επιχειρήσεων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμοι ισολογισμοί των χρήσεων 2010 και 2011. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι οι πωλήσεις των 37 εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 14,7% το 2011/10, το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 8,8%, ενώ οι απαιτήσεις του τραπεζικού δανεισμού και η αύξηση και των λοιπών λειτουργικών εξόδων οδήγησε σε ζημιές το 2011.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό για 12 προμηθευτικούς συνεταιρισμούς που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία τη διετία 2010-2011, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6% το 2011/10, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα βελτιώθηκαν κατά 53% περίπου και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 2,3%.