ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή χρυσού στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010

Η τιμή χρυσού στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010

Ο χρυσός πραγματοποίησε «βουτιά» στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, κάτω από τα 1.200 δολάρια/ουγγιά (στα 1.180 δολάρια) και πασχίζει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο κατά τις τελευταίες ώρες εκπνοής του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής του DailyFX, John Kicklighter, ο χρυσός υποχώρησε κατά 2,1% την Πέμπτη σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική πτώση. Μέχρι τα ημερήσια χαμηλά στα 1.180 δολάρια (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010), το πολύτιμο μέταλλο έχει «χάσει» σχεδόν 9% από τις αρχές της εβδομάδας. Το γεγονός ότι διέσπασε πολλαπλά ψυχολογικά επίπεδα, ίσως στη χειρότερη εβδομάδα από άποψη απόδοσης σε διάστημα 21 μηνών, μας αναγκάζει να ξεπεράσουμε στην ανάλυσή μας τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης.

Η συνέχιση της καθοδικής πορείας ή το ενδεχόμενο αντιστροφής εξαρτάται από το momentum. Θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι αμέσως μετά τη διάσπαση των $1.200 περιορίστηκαν οι άμεσες, περαιτέρω ρευστοποιήσεις- σε αντίθεση με το τι είχε συμβεί παλαιότερα στα επίπεδα $1.500, $1.400 και $1.300. Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μετριασμού της απομόχλευσης. Η εξαιρετικά αυξημένη μεταβλητότητα έχει μεταβάλλει μόνιμα το ρόλο αυτού του εμπορεύματος στον τρέχοντα κύκλο αγοράς. Και είναι εμφανές ότι πλέον- ίσως προς το παρόν- δεν αποτελεί ένα πρακτικό και εναλλακτικό χώρο «αποθήκευσης» πλούτου.