ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (σ.σ.: Είναι η εταιρία, 100% θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα υψηλής τάσης), ενώ αυξάνεται σε 66% το ποσοστό των μετοχών της εταιρίας που θα διατεθούν στον επενδυτή που θα επιλεγεί.

Αυτά προκύπτουν από το σχέδιο νόμου για τη «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ» που έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ. Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου που ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο. Η αρχική διαδικασία προέβλεπε δύο φάσεις: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ μέσω της οποίας ο ιδιώτης θα αποκτούσε το 49% των μετοχών και τη διοίκηση της εταιρίας και σε δεύτερη φάση, πώληση επιπλέον ποσοστού έως και 51%. Το σχέδιο νόμου προβλέπει, ότι η ΔΕΗ θα πουλήσει το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε επενδυτή και το 34% στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εξασφαλίζει έτσι την καταστατική μειοψηφία, στην ίδια τιμή με την οποία θα αγοράσει ο επενδυτής.

Το Δημόσιο μπορεί να εξοφλήσει τη ΔΕΗ δια συμψηφισμού με οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η σύμβαση πώλησης του 66% των μετοχών στον προτιμητέο επενδυτή θα πρέπει να υπογραφεί ως το τέλος Ιουνίου του 2014. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.