ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χέρια της τρόικα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-17

Στα χέρια της τρόικα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-17

Στην τρόικα εστάλη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-17, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ΜΝΙ.

Η αποστολή του προγράμματος συνεπάγεται και γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα σε μια σειρά θεμάτων, όπως το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό. Το Μεσοπρόθεσμο, στην ουσία, είναι ένας άτυπος τετραετής προϋπολογισμός.

Μέσα σε αυτό, θα περιγράφονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να παραμείνει η ελληνική οικονομία εντός του πλαισίου της συνθήκης του Μάαστριχτ, που προβλέπει έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και χρέος που να βαίνει συνεχώς μειούμενο για να πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

«Κλειδί» όπως φαίνεται είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που (μαζί με τις επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες και την ΤτΕ) φαίνεται ικανό να κλείσει «αναίμακτα» το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν θα περιέχει νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΜΠΔΣ 2014-17 θα περιγράφονται μέτρα τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως μόνιμα, προκειμένου να αποδίδουν σταθερά έσοδα κάθε έτος. Ωστόσο, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που έχει σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο για το ύψος των δαπανών τα επόμενα χρόνια. Ήδη, στον προϋπολογισμό του 2014 οι δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ έχει μπει «μαχαίρι» και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ήδη, στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2016, έχουν ενταχθεί αδιευκρίνιστα μέτρα για τη διετία 2015-16, τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει, μέχρι και σήμερα, εξειδικεύσει.

Διαβάστε επίσης:

Η πρόωρη παροχολογία «φρέναρε» το πρωτογενές πλεόνασμα!

Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν συμβιβασμό

Στα 811 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου

Πού διαφωνούν κυβέρνηση-τρόικα-Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα