ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες «χτυπούν» τα σπίτια για να διώξουν τους οφειλέτες σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού

Οι τράπεζες «χτυπούν» τα σπίτια για να διώξουν τους οφειλέτες σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών είναι πολυεπίπεδος και πολυμέτωπος και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με δυναμική που απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρά τις κυβερνητικές κορώνες για παραπληροφόρηση και ψεύδη.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ... ΦΟΒΗΤΡΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω της επιμονής των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχουν και τον έλεγχο των υποθηκών πέραν της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα η εμπλοκή που έχει προκύψει στο θέμα των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα με τους θεσμούς.

Το θέμα αφορά το αίτημα που έχουν διατυπώσει εταιρείες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη διαχείριση να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτούν τα δάνεια που διαχειρίζονται και συνεπώς να αποκτούν και τα ενέχυρα που συνοδεύουν αυτά τα δάνεια, δηλαδή τα ακίνητα.

Ενα από τα θέματα που θέτουν είναι επίσης το βαρύ θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία τους και το οποίο προσιδιάζει με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δήλωνε ότι η απάντηση του υπουργείου στο σχετικό αίτημα «είναι αρνητική».

Εντούτοις, το θέμα είναι υπαρκτό και είναι η αιτία ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί από την ΤτΕ καμία σχετική άδεια, παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει έξι εταιρείες.

Στα δεδομένα αυτά προστίθεται και η πρόθεση των τραπεζών να προχωρούν στην αγορά των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό δηλώνοντας σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το εργαλείο της εκποίησης ως μέσο παραδειγματισμού για όσους συστηματικά αποφεύγουν να ανταποκριθούν στα χρέη τους, ενώ μπορούν.

Η πρακτική αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή το προσεχές διάστημα, καθώς το στοκ των μεγάλων ακινήτων που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό θα αυξάνεται διαρκώς.

Η αγορά των ακινήτων από τις ίδιες τις τράπεζες που τα ρευστοποιούν έχει τριπλό στόχο:

Στην πρώτη περίπτωση αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως φόβητρο προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στους συστηματικούς κακοπληρωτές ότι η περίοδος ασυλίας έχει παρέλθει. Επειτα από οκτώ περίπου χρόνια οριζόντιας σχεδόν προστασίας, οι τράπεζες θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό και αφορά περίπου το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, δηλαδή έναν στους πέντε οφειλέτες.

Στη δεύτερη περίπτωση επιστρατεύεται σε μια προσπάθεια να μην απαξιωθεί το εργαλείο των πλειστηριασμών. Με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων είναι μικρό, οι τράπεζες προτίθενται να αγοράζουν οι ίδιες αξιόλογα ακίνητα που δεν βρίσκουν αγοραστές, προκειμένου να να μην καταρρεύσουν οι τιμές στα ακίνητα, συμπαρασύροντας σε αντίστοιχες προσαρμογές και τις τιμές που έχουν εγγράψει στα βιβλία τους.

Τρίτος, αλλά επίσης βασικός λόγος είναι ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να υποχρεωθούν οι οφειλέτες να εγκαταλείψουν το σπίτι που πλειστηριάζεται, αφού σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός αποβεί άγονος, θα συνεχίσουν να παραμένουν στο σπίτι χωρίς ουσιαστικά να έχουν υποστεί κάποια τιμωρία ή να έχουν επιβαρυνθεί με κάποιο κόστος.

Η αγορά από την τράπεζα θα γίνεται όταν φυσικά δεν υπάρχει ικανοποιητικό αγοραστικό ενδιαφέρον και η τιμή που θα βγαίνει σε πλειστηριασμό το ακίνητο θα είναι η εμπορική του αξία, αυτή δηλαδή που έχει εγγραφεί στα βιβλία της τράπεζας.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποτιμούν τα ακίνητα σε τιμές αγοράς και έτσι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές των ενεχύρων που έχουν στα βιβλία τους.

Αυτό τους διευκολύνει, αλλά παράλληλα τους προστατεύει από το ενδεχόμενο να εγγράψουν πρόσθετες ζημιές και να οδηγηθούν σε πρόσφατες κεφαλαιακές ανάγκες από την πώληση ακινήτων στις τρέχουσες εμπορικές τιμές.

Σχετικές ειδήσεις