ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στα ακίνητα βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες - Σε αυτές τις περιοχές αυξάνονται οι φόροι

«Φωτιά» στα ακίνητα βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες - Σε αυτές τις περιοχές αυξάνονται οι φόροι

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε φτηνές και μεσαίες περιοχές οι τιμές της Εφορίας θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά προκειμένου να προσεγγίσουν τις πραγματικές, παρά το γεγονός ότι από το 2007 έως σήμερα κατά μέσον όρο έχει μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών.

Ίσως αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν πρόκειται μέσα στο 2017 να αλλάξουν οι τιμές της Εφορίας και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη του 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Property Services, ενώ το 2007 οι πραγματικές τιμές ήταν κατά μέσον όρο 32% υψηλότερες από τις αντικειμενικές, σήμερα οι διαφορές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς κάτω σε πολλές περιοχές.

Όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, «λόγω της σημαντικής πτώσης που επήλθε στην κτηματαγορά από το 2008 και έπειτα, η σχέση μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών αντιστράφηκε, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη για σύγκλιση. Το υφιστάμενο υπολογιστικό μοντέλο των αντικειμενικών αξιών, αν και πρωτοποριακό για την εποχή του, δεν "συντηρήθηκε" επαρκώς, με αποτέλεσμα την παραγωγή μη αξιόπιστων αντικειμενικών αξιών. Παράλληλα, οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες και αδιαφανείς, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ για την καταχώριση πράξεων βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο».

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για 20 περιοχές που έχει καταγράψει η Eurobank property services και η σύγκριση με τις τιμές της Εφορίας. Για παράδειγμα, στην Καλλιθέα ακίνητα ηλικίας έως 10 ετών πωλούνται, σύμφωνα με τις συναλλαγές που έχει καταγράψει η Eurobank Property Services, από 1.250 έως 1.850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σήμερα οι τιμές ζώνης της Εφορίας ανέρχονται από 1.000 έως 1.800 ευρώ. Αρα οι διαφορές εντοπίζονται στις ζώνες με χαμηλή αξία από ό,τι στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του συγκεκριμένου δήμου. Όμως, αν κάποιος αναζητήσει ακίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών, τότε θα διαπιστώσει ότι οι πραγματικές τιμές σημειώνουν σημαντική μείωση. Στην περιοχή του Ζωγράφου, ακίνητα ηλικίας έως 10 ετών πωλούνται από 1.700 έως 2.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που οι τιμές της Εφορίας διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα (από 1.200 έως 1.450 ευρώ).

Αντίθετα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές πώλησης ακινήτων έως 10 ετών διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα (από 3.000 έως 3.600 ευρώ ανά τετραγωνικό), οι τιμές της Εφορίας είναι υψηλότερες, ειδικά αν πρόκειται για την 1η ζώνη (4.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Σε κάθε περίπτωση, όποια αλλαγή επέλθει στις τιμές ζώνης της Εφορίας, το κράτος από τη φορολογία και ειδικά από τον ΕΝΦΙΑ έχει προϋπολογίσει για το επόμενο έτος και κάθε επόμενο να εισπράξει το ίδιο ποσό με εφέτος, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ (βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι, αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές για να προκύψει το ίδιο αποτέλεσμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων