Αυθαίρετα: Περάστε από το Ταμείο για να γλιτώσετε την μπουλτόζα

Newsbomb

Αυθαίρετα: Περάστε από το Ταμείο για να γλιτώσετε την μπουλτόζα

Από το ταμείο των αυθαιρέτων θα χρειαστεί να περάσουν οικειοθελώς περίπου 382.000 πολίτες με βίλες, πολυτελείς κατοικίες και εξοχικά με ή και χωρίς οικοδομικές άδειες, ώστε να διορθώσουν τα πολεοδομικά λάθη και  να πάρουν οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. 

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για αυθαίρετα που ξεπερνούν το 40% των επιτρεπόμενων μεγεθών κάλυψης, δόμησης και ύψους μιας περιοχής, ο νόμος προβλέπει εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.

Γι αυτό όσοι θέλουν να διασφαλίσουν την νομιμότητα του ακινήτου τους, το θεσμικό πλαίσιο τους επιτρέπει την αγορά συντελεστή δόμησης μέσα από το νέο θεσμό της Τράπεζας Γης Δικαιωμάτων και Κοινόχρηστων Χώρων που αναθεώρησε ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα (4495/2017), ρύθμιση που έκρινε και την συνταγματικότητα του προηγούμενου νόμου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων που έχει επεξεργαστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις (κατηγορία 5), αντιστοιχούν σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετων κατασκευών. Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων φτάνει μέχρι σήμερα τις 382.873, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 35% των δηλώσεων. Από αυτές πάνω από 38.500 αφορούν τα αυθαίρετα που δηλώθηκαν στο σύστημα το τελευταίο πεντάμηνο και οι υπόλοιπες τον προηγούμενο νόμο των αυθαιρέτων.

Οι μεγάλες αυθαιρεσίες, αντιπροσωπεύουν το 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα δηλαδή περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ. Τα στοιχεία του ΤΕΕ αποκαλύπτουν άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μεγάλων παραβάσεων αφού στην κατηγορία 4 (παραβάσεις έως 40% της επιτρεπόμενης κάλυψης, δόμησης, ύψους) και 5, αντιστοιχεί και ο μεγαλύτερος όγκος πισίνων που είναι πάνω από 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού.

Για να λειτουργήσει η Τράπεζα Γης για την κατηγορία 5, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία. Επιστήμονες σημειώνουν ότι για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) και τις Περιοχές Αυξημένης Επιβάρυνσης Συντελεστή (ΠΑΕΣ) που ορίζει ο νόμος για την λειτουργία της Τράπεζας Γης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι σχετικές μελέτες και προσθέτουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δήμους για να προχωρήσουν. Για τις ΠΑΕΣ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο νόμος για τα αυθαίρετα ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα του πλήθους και τους είδους των πολεοδομικών παραβάσεων για να προχωρήσει ο καθορισμός τους.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved