ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο «κουρεύει» τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους πολίτες

Το Δημόσιο «κουρεύει» τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους πολίτες

Την ώρα που η αγορά «βράζει» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, που αυξάνονται αντί να μειώνονται, στο νομοσχέδιο- του υπουργείου Οικονομικών για την Ασιατική Τράπεζα και τον Αιγιαλό πέρασε και μία διάταξη, που προβλέπει «κούρεμα» του επιτοκίου για τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη.

Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup να δεσμεύθηκε έναντι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι σκοπεύει να μηδενίσει όσα χρωστά το Κράτος στους Πολίτες ωστόσο η αιτιολογική έκθεση για το επίμαχο άρθρο 45 είναι αποκαλυπτική

«το ισχύον σήμερα νόμιμο επιτόκιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, ύψους 6% ετησίως, εκτός του γεγονότος ότι κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, λόγω του αμετάβλητου χαρακτήρα του, δεν προσαρμόζεται στο εκάστοτε χρηματοοικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λαμβανομένου υπόψη και του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Με την προτεινόμενη διάταξη, ενοποιείται η έως τώρα υφιστάμενη νομοθεσία και καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού του οφειλόμενου από το Δημόσιο τόκου (νόμιμου και υπερημερίας) για τις σχετικές οφειλές αυτού, ανεξάρτητα από την αιτία τους, με αναφορά στο επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (MRO), το οποίο ισχύει κατά την ημερομηνία άσκησης του ένδικου βοηθήματος (γένεση επιδικίας) προτεινόμενων εκατοστιαίων μονάδων ετησίως».

Με αυτό τον τρόπο αντί να μειώσει τα χρέη και να επιταχύνει τις αποπληρωμές η κυβέρνηση έρχεται να «ψαλιδίσει» τους τόκους που πληρώνει το Κράτος στους ιδιώτες, όταν καθυστερεί και αναγκάζεται στο τέλος να τα πληρώσει.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΓΛΚ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στο τέλος του Φεβρουαρίου ανήλθε σε 2,149 δις ευρώ από 2,066 δις ευρώ τον Ιανουάριο και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρεών καταγράφεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (636 εκατ. ευρώ) και στα Νοσοκομεία (446 εκατ. ευρώ).

Το «κούρεμα» των αξιώσεων από το Δημόσιο αναμένεται να ισχύσει από τον Μάιο του 2019.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ προς Ελλάδα: Δώστε μας τη λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις – Θα δώσουμε όπλα στην Κύπρο

Εκλογές 2 Ιουνίου 2019: Γιατί ο Τσίπρας θέλει εθνικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι;

Σχετικές ειδήσεις