ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Αττικής: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός για το 2020

Περιφέρεια Αττικής: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός για το 2020
In Τime

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2020.

Κατά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τον προϋπολογισμό της διοικούσας παράταξης υπερψήφισαν 49 περιφερειακοί σύμβουλοι έναντι 10 περιφερειακών συμβούλων που ψήφισαν την πρόταση Προϋπολογισμού της παράταξης της Ρ. Δούρου.

Αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο οποίος επισήμανε ότι κυρίαρχο μέλημα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η ασφάλεια των πολιτών και για το λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε, το 1/3 των έργων που έχουν προϋπολογιστεί αφορούν αντιπλημμυρικά έργα.

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του τόνισε ότι τα βασικά προβλήματα της Αττικής είναι η ανεπαρκής αντιπλημμυρική θωράκιση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές, η αδυναμία της να προσελκύσει επενδύσεις, το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Διαμήνυσε πως «η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με ότι μας κρατά πίσω, με ενότητα και αξιοποιώντας τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ύψους 490 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ότι το 40% περίπου, αφορά ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοδοσία, επισημαίνοντας πως «με ίδιους πόρους, θα εκτελέσουμε έργα ύψους 184 εκατομμυρίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, προϋπολογισμού άνω των 160 εκατομμυρίων είναι έργα συνεχιζόμενα. Έργα που ξεκίνησαν πριν αναλάβουμε τη θητεία μας, τα οποία από τη μια δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταματήσουν».

Όπως σημείωσε, με δεδομένη τη στέρηση των ίδιων πόρων που απαιτούνται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της νέας Διοίκησης, «στο τεχνικό μας πρόγραμμα περιλάβαμε μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύοντας αρχικά ένα μικρό μέρος των ίδιων πόρων μας , προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο άμεσο μέλλον να τα υλοποιήσουμε, αναζητώντας κι άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Ως πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε την άμεση δρομολόγηση έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις οριοθετήσεις και τις διευθετήσεις των ρεμάτων του Λεκανοπεδίου, ώστε να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Παράλληλα τόνισε πως στις προτεραιότητες είναι η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η διασφάλιση των αναπτυξιακών εργαλείων για την επανεκκίνηση της Αττικής σε αυτό το επίπεδο, η προσέλκυση επενδύσεων, η τουριστική προβολή της Αττικής, η ενίσχυση των δομών και πολιτικών πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας διοίκησης είναι ακόμα η προώθηση της ανακύκλωσης και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, «που θα προστατεύει πάνω από όλα τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε περιφέρεια της υγείας, ούτε πράσινη περιφέρεια, αν επιμείνουμε να θάβουμε τα σκουπίδια μας» ανέφερε και διαμήνυσε την αποφασιστικότητά της νέας διοίκησης «χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς λαϊκισμό, με σχέδιο και υπευθυνότητα, να δοθεί μόνιμη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί δεκαετίες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Επιπρόσθετα έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη και αξιοποίηση των μεγάλων πάρκων της Αττικής-για αναπλάσεις θα κατευθυνθεί το 22% των πόρων του τεχνικού προγράμματος, στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στη βελτίωση της προσβασιμότητας ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία, με έργα οδοποιίας, προϋπολογισμού άνω των 27 εκ. ευρώ, με τη δημιουργία σύγχρονων κι ασφαλών διαβάσεων, με νέες σηματοδοτήσεις, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής.