ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για προσφυγικό: Το πρόβλημα είναι και των Ευρωπαίων, όχι μόνο δικό μας

Μητσοτάκης για προσφυγικό: Το πρόβλημα είναι και των Ευρωπαίων, όχι μόνο δικό μας
INTIME NEWS

«Το πρόβλημα το δικό μας θα γίνει και δικό τους», αν δεν λυθεί πολύ γρήγορα το προσφυγικό εξαιτίας της άρνησης των Ευρωπαίων να δεχτούν μέρος του βάρους που τους αναλογεί, φαίνεται να υποστηρίζει η κυβέρνηση - Αλλάζει τακτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σκληραίνει την στάση του έναντι των Ευρωπαίων - Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν οι κύριοι Πέτσας και Στεφανής κινείται στο πλαίσιο της ικανοποίησης του αισθήματος ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας - Ο Μητσοτάκης ποντάρει στο επικοινωνιακά αποτελέσματα του κλεισίματος της «Μόριας», στον έλεγχο των ΜΚΟ και στα αυστηρά μέτρα των κλειστών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης

Και γι' αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να διεθνοποιήσει στο έπακρο το προσφυγικό και μεταναστευτικό, αναδεικνύοντάς το ως το σημαντικότερο θέμα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός αφενός θα πετύχει την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, όπως υποστηρίζει, και αφετέρου θα ενεργοποιήσει – αφού άλλος τρόπος δεν υφίσταται – τις διεθνείς αντιδράσεις κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που έχει απειλήσει πλείστες φορές την Ελλάδα και την Ευρώπη να ανοίξει τις «πύλες», στέλνοντας σαν «κινητές βόμβες» 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο.

Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, αν δεν συμμορφωθεί ο Tούρκος Πρόεδρος και γι' αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τις προειδοποιητικές βολές.

Αφού πρώτα η κυβέρνηση παρουσίασε με χάρτες, σχεδιαγράμματα αλλά και ολοκληρωμένη πρόταση την μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω των κλειστών κέντρων φιλοξενίας κλειστού τύπου - που θα δημιουργηθούν καταρχήν στα νησιά του Αιγαίου Μυτιλήνη, Κω, Χίο, Σάμο και Λέρο - στη συνέχεια, σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται να συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Ευρώπη για να λάβει και η ίδια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

To κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό: «Τέλος» η Μόρια, κλειστά κέντρα σε πέντε νησιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της. «Γνωρίζουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Η κατάσταση στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναδεικνύοντας παράλληλα ότι υποχρέωση της Ε.Ε είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο.

«Για εμένα η βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο» είπε απευθυνόμενος προς τους συνομιλητές του εξηγώντας ότι «ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ενίσχυση των ελέγχων και εντατικότερη φύλαξη συνόρων

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα όχι μόνο στους Ευρωπαίους, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ των δράσεων του σχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι και η αυστηροποίηση των κανόνων με την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης των 5+1 σημείων, προβλέπεται η αυστηρότερη φύλαξη συνόρων με τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα που θα έχει τον συνολικό συντονισμό και για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αλλά και τα υπόλοιπα στα οποία θα φιλοξενούνται πρόσφυγες, τους οποίους θα τοποθετήσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας - με τον πληθυσμό τους να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού που διαμένει στις περιοχές αυτές.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα είναι τα πέντε «κλειστά» κέντρα στα νησιά (pics)

«Λαϊκιστής ο Αλ. Τσίπρας»

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μέρος της ευθύνης για τη δημιουργία του κλίματος στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, διαθέτει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Και είναι αλήθεια ότι ούτε και ο ίδιος γνώριζε, μέχρι να γίνει πρωθυπουργός, το πραγματικό μέγεθος τού προβλήματος. Γι'αυτό και εμμέσως έκανε λόγο στην ομιλία του για τους λαϊκιστές, υπονοώντας τον Αλέξη Τσίπρα και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέροντας πως δεν πρέπει να αντιγράφουμε τους λαϊκιστές: «Μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του λαού χωρίς να γίνεις λαϊκιστής, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και αντιμετωπίζοντας τις αιτίες των προβλημάτων που εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές» τόνισε, δείχνοντας εμμέσως τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε όλους τους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης τόνιζε συνεχώς ότι είναι ανάγκη να αλλάξει πολιτική στάση η Ευρώπη στο θέμα του ασύλου και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Σημείωσε δε, πως παρά τις όποιες διαφορές απόψεων στο προσφυγικό ζήτημα, η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ενιαία, δείχνοντας αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία - Προσοχή τις επόμενες ώρες

Φρικτό έγκλημα: Μάνα σκότωσε τους τρεις γιους της - Πώς και γιατί το έκανε (pics)