ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σβήνουν και γράφουν για την Τουρκία - Τρίτο προσχέδιο με πιο «σκληρή γραμμή»

Σύνοδος Κορυφής: Σβήνουν και γράφουν για την Τουρκία - Τρίτο προσχέδιο με πιο «σκληρή γραμμή»

Το τρίτο προσχέδιο που επεξεργάζονται οι ηγέτες της ΕΕ για την Τουρκία, περιλαμβάνει ελαφρώς πιο σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το politico, ένα σημείο που ικανοποιεί και ένα ελληνικό αίτημα αναφέρει πως η ΕΕ «καλεί την Τουρκία για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και παράλληλα την καλεί να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των μεταναστευτικών δικτύων μεταναστών».

Στο νέο προσχέδιο γίνεται αναφορά και στην Κύπρο:
«Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «αναμένει το ίδιο και από την πλευρά της Τουρκίας.»

Σχετικά με τις κυρώσεις, η γλώσσα για παραμένει σχεδόν η ίδια, με ορισμένες τροποποιήσεις, όπως το ότι θα πρέπει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει μία έκθεση σχετικά με την κατάσταση «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα έως το Μάρτιο.

Η έκθεσή του Μπορέλ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει «τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας - ένα σημείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξισορροπεί τη σκληρότερη γλώσσα προς την Άγκυρα για τη μετανάστευση και την Κύπρο.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, η συμφωνία για το τελικό κείμενο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμωξιολόγοι: Να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου - Στον Μητσοτάκη η τελική απόφαση

Ροή Ειδήσεων