ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τι απάντησαν οι υποψήφιοι για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τις νέες τεχνολογίες

debate ΚΙΝΑΛ
Οι θέσεις των πέντε υποψηφίων για δημοκρατία, πολιτικό σύστημα, θεσμούς & νέες τεχνολογίες
INTIME / ΠΟΥΛ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η τρίτη θεματική ενότητα του debate αφορούσε το πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, με τους πέντε υποψήφιους να αναλύουν τις θέσεις τους και τις διαφωνίες να μην απουσιάζουν από το πάνελ.

Για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, την αυτοδιοίκηση και τις νέες τεχνολογίες μίλησαν οι Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης στην τρίτη ενότητα του debate των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

«Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής και χρησιμοποιείται ακόμα» τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Στο σχόλιό του, σημείωσε ότι έχει κάνει και δημόσια δήλωση πως διαφωνεί απόλυτα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών αλλά πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται». Όπως είπε, η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε π.χ. για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ισόβια κάθειρξη από το 2019 αλλά «οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου». Υποστήριξε ότι χρειάζονται προληπτικές δομές. Για το αίτημα της ανανέωσης, είπε ότι είναι «η δροσιά των ιδεών», αυτό που μπορείς να συνεισφέρεις στη χώρα και τους πολίτες.

Όχι στην κομματική πειθαρχία, «θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media». Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους και συμπλήρωσε: «Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι βρίσκονται οι δημοκρατικοί πολίτες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτοί θα επιλέξουν ποιο είναι το μέλλον μας».

«Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας (…) που πονάει στις σχέσεις με την κοινωνία, έχουμε μια αξιόπιστη σχέση με όλες τις γενιές και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα της βουλής, προφανέστατα ο άνθρωπος ο οποίος θα εκπροσωπεί την άποψή μου θα έχει τη δική μου πολιτική κατεύθυνση και θα είναι μια επιλογή που θα γίνει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα» σημείωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα»σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Ανέφερε ότι «όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα». Σημείωσε πως αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αναγέννηση» που έχει κάνει με τους συνεργάτες του, το οποίο ουσιαστικά λέει «ότι αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας» και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Πηγή: ertnews.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγρίνιο: «Του έριξα τέσσερις σφαλιάρες» - Τι λέει η 13χρονη που επιτέθηκε σε συμμαθητή της (vid)

Σέρρες: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, με αποδέχονται» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Βλέπουμε τις νεκροφόρες να περνάνε – Η κατάσταση είναι απελπιστική»