ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Παπαδήμου στην Τουρκία για τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου

Μήνυμα Παπαδήμου στην Τουρκία για τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου

Σαφές μήνυμα προς της Τουρκία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

«Επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων είναι απόλυτα καταδικαστέες», τόνισε ο κ. Παπαδήμος

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση και στην Ελλάδα.

«Τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνησή θα ασχοληθεί με θέματα που έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση και επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Τόνισε ότι η Ελλάδα περνά κρίσιμη περίοδο και δίδει μεγάλη μάχη για την επίτευξη σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ πρόσθεσε πως η πλήρης και πιστή εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας θα επηρεάσουν θετικά και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών και ανέφερε ότι υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι "Σχέδια "Β" στο Κυπριακό από την Τουρκία είναι αντιπαραγωγικά και καταδικαστέα.

Ο κ. Παπαδήμος είπε επίσης ότι η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά θέματα.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας.

Είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στις προσπάθειες για λύση των Κυριακού και επανέλαβε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία.

Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει φθάσει στα όριά της.