ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κινήσεις του Μαξίμου δείχνουν προετοιμασία για εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κινήσεις του Μαξίμου δείχνουν προετοιμασία για εκλογές
Yπάρχουν πολλές κινήσεις του Μαξίμου που φανερώνουν, ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν έχει καεί οριστικά.
INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κινήσεις του Μαξίμου δείχνουν πρόωρες εκλογές.

Στην εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρώνει το έδαφος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχουν καταλήξει ορισμένοι εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, που δεν φαίνονται να πείθονται από τις συνεχόμενες διαψεύσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές δεν είναι καινούργια. Η πρώτη φορά που έπεσε το θέμα στο τραπέζι ήταν την άνοιξη του 2020, όταν και αρκετοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη εισηγούνταν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, έτσι ώστε να «εξαργυρώσει» την υψηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Τότε ο πρωθυπουργός προτίμησε να πορευτεί με τη νωπή λαϊκή εντολή που είχε λάβει μερικούς μήνες νωρίτερα. Έκτοτε, τα σενάρια αυτά έκαναν πολλές φορές την εμφάνιση τους, όμως διαψεύστηκαν στην πορεία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε πολλές φορές να ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Από τότε κύλησε πολύ «νερό» στο πολιτικό «αυλάκι», οι δυσκολίες δεν περιορίστηκαν στη διαχείριση της πανδημίας -η οποία αφήνει εδώ και τρεις μήνες σχεδόν 70 νεκρούς την ημέρα στην Ελλάδα- αλλά απλώθηκε και σε άλλα μέτωπα. Προστέθηκε η ακρίβεια και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, που φαίνεται πως αλλάζει πολλά από αυτά που ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα.

Αν και στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το αν και πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, οι σκέψεις για πιθανό αιφνιδιασμό από την κυβερνητική πλευρά δεν υποχώρησαν ποτέ από το μυαλό ορισμένων πολύ στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές κινήσεις του Μαξίμου που φανερώνουν, κατά τη γνώμη τους, ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν έχει καεί οριστικά.

Πρώτη κίνηση, είναι η προσπάθειες που συχνά, πυκνά καταβάλει ο πρωθυπουργός για τη «νεκρανάσταση» του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Εκτιμούν ότι η τελευταία του απόπειρα ήρθε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία, όταν και προσπάθησε να διαστρεβλώσει -όπως υποστηρίζουν- την τοποθέτηση του κόμματος του για τον πόλεμο.

Δεύτερη κίνηση, αποτελεί μία σειρά από δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και αλλαγή του εκλογικού νόμου, θεωρούν ότι εκπορεύονται από ορισμένους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν όχι με την επίσημη άδεια του, σίγουρα με την ανοχή του. Επομένως, υπογραμμίζουν, η παραφιλολογία διατηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τρίτη κίνηση, θεωρούν ότι είναι η ενίσχυση με «ψίχουλα», όπως ονομάζουν τα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για το τέλος της άνοιξης. Η προσπάθεια να «μοιράσει» χρήμα δείχνει κατά τη γνώμη τους προεκλογική διάθεση.

Τέταρτη κίνηση, που κατά τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, δείχνει προετοιμασία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αποτελεί η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία και ανακοινώθηκε ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Μάλιστα, ορισμένοι εκ των «σκληρών» προεδρικών στην Κουμουνδούρου, έκαναν χθες λόγο για ημιεπίσημη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα Τσίπρα μπροστά στον κόσμο που αλλάζει

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πρώτο πλάνο η οικονομία στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία