ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει το πεδίο της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη βεντάλια της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στραμμένα τα μάτια του στο αύριο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο σήμερα, κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας που απειλεί άμεσα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η επιστολή που έστειλε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, μέσω της οποίας πρότεινε τη σύσταση μιας ειδικής διακομματικής, κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία, τον έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε.

Από την πρώτη στιγμή που η Κομισιόν ανακοίνωσε τη διάθεση των εν λόγω ενισχύσεων και χαμηλότοκων δανείων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, η οποία και δεν θα πρέπει να χαθεί. Όπως έλεγαν τότε τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια αυτού του πακέτου θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Η έλλειψη διαφάνειας για την οποία εγκαλεί συνολικά το πρωθυπουργικό περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, είναι ο βασικός λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύσταση αυτής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εποπτείας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, ένας ακόμα σημαντικός λόγος, είναι το γεγονός ότι η αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μίας κυβέρνησης.

Εκτός από τα παραπάνω, η Κουμουνδούρου αμφισβητεί από την πρώτη κιόλας στιγμή το σχέδιο που κατάρτισε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, καθώς υποστηρίζει ότι αυτά θα κατευθυνθούν μόνο στους πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πιο συγκεκριμένα στους «φίλους» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν με νόημα ότι η ελληνική πρόταση ήταν η μοναδική που επιστράφηκε πίσω από την Κομισιόν, καθώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κίνηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύει την ορθότητα των προβληματισμών που έχουν καταθέσει για τον τρόπο που η κυβέρνηση σκοπεύει να διαχειριστεί αυτά τα κεφάλαια.

Και αν όλα αυτά αφορούν το αύριο, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το σήμερα. Και αυτό συμβαίνει διότι στο δυσμενές τοπίο που είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήρθε να προστεθεί και η εκτός ελέγχου ακρίβεια που θέτει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία τους, καθιστώντας αβέβαια το μέλλον τους.

«Σε μια περίοδο που ελληνική οικονομία και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας οι συγκεκριμένοι πόροι, οι οποίοι ανέρχονται σε πρωτοφανή ύψη, μπορούν να στηρίξουν πραγματικά την κοινωνία, να δώσουν ανάσες στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σημαντικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία», ανέφερε στην επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεδιπλώνοντας με αυτό τον τρόπο τις σκέψεις του για το που θα πρέπει να κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι.

Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά τη λεγόμενη μεσαία τάξη και να την αποσπάσει από την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, γι αυτό και σε όλες του τις προτάσεις έχει σε πρώτο πλάνο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.