ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα με χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα με χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Η τουρκική προκλητικότητα ήταν ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς

Η τουρκική προκλητικότητα ήταν ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς

Συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια ημέρα μετά την χαλαρή αντίδραση του Βερολίνου απέναντι στην προκλητική στάση της Άγκυρας.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάσε, μάλιστα, στον Γερμανό καγκελάριο, όπως είχε κάνει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον χάρτη με την ανιστόρητη «Γαλάζια Πατρίδα» που επικαλείται συχνά-πυκνά η Τουρκία στην προκλητική ρητορική της.

Παράλληλα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σολτς συζήτησαν και για τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία αλλά και για την ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα (30/05) η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Χόφμαν, αρκέστηκε στο ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

Γιατί η Γερμανία χαϊδεύει τα αφτιά του Ερντογάν

Είναι εμφανές πως για μια ακόμη φορά η Γερμανία χαϊδεύει τα αφτιά του Ερντογάν και γι’ αυτό υιοθετεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Η στάση του Βερολίνου μόνο τυχαία δεν είναι και όποιος παρακολουθεί τις γερμανοτουρκικές σχέσεις διαχρονικά αντιλαμβάνεται πως διέπονται από οικονομική και γεωπολιτική διάσταση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου μεταναστευτικού deal Μέρκελ – Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2016.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος των στενών σχέσεων Βερολίνου – Αγκυρας, είναι και ο ρόλος της τουρκικής μειονότητας στη Γερμανία κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια. Μιας μειονότητας που έχει εξελιχθεί σε ισχυρότατο λόμπι και σε σημαντικό πολιτικό παράγοντα, με οικονομική και κοινωνική ισχύ. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως οι λεγόμενοι Γερμανότουρκοι» είναι ο άσσος στο μανίκι του Ερντογάν σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του με τη Γερμανία.

Οι Τούρκοι της Γερμανίας ανέρχονται σε σχεδόν 4 εκατομμύρια, είναι πολιτογραφημένοι Γερμανοί, ενώ τα 2 εκατομμύρια από αυτούς ψηφίζουν, και στην πλειονότητά τους στηρίζουν τον Ερντογά. Κατά συνέπεια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Τουρκία είναι τεράστια, καθώς η Γερμανία ήταν ο κύριος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών με 16,6 δισ. δολάρια (στοιχεία 2019). Οι αντίστοιχες τουρκικές εισαγωγές από τη Γερμανία ανέρχονται σε 19,2 δισ. ευρώ, αμέσως μετά τη Ρωσία. Επίσης η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και πάνω από 3.000 θυγατρικές γερμανικές επιχειρήσεις εδρεύουν στην Τουρκία.

Και το παζλ των γερμανοτουρκικών σχέσεων συμπληρώνεται από τη σύμπραξη των αμυντικών βιομηχανιών τους. Η Τουρκία εισήγαγε το 2019 το 1/3 του συνόλου των εξαγωγών της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, δηλαδή 345 εκατ. ευρώ και φιγουράρει στην πρώτη θέση του πελατολογίου της το 2019 και το 2018.

Σχετικές ειδήσεις