ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση: Από τη Μήδεια στο Πολυτεχνείο

Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση: Από τη Μήδεια στο Πολυτεχνείο

Η φράση το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο είναι τετριμμένη αλλά αληθινή – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κονταροχτυπιούνται σε υψηλούς τόνους και κανείς δεν φαίνεται να ρίχνει λευκή πετσέτα για κανέναν απολύτως λόγο

Και χθες στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα ύψη με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να εξαπολύει αυτός ολομέτωπη με τη σειρά του. «Εκτσογλανισμός είναι η ατιμωρησία των ανθρώπων της εξουσίας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην υπόθεση Λιγνάδη για τον οποίο άφησε να εννοηθεί ότι είναι εκλεκτός της κυβέρνησης.

«Εκτσογλανισμός είναι η έξωση συνταξιούχου από πρώτη κατοικία για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει δάνεια 1,3 εκατ, το υπουργικό σας συμβούλιο 12,4 εκατ. Και η ΝΔ 350 εκατ. Ευρώ και για εσάς δεν τρέχει τίποτα. Κανείς δεν μιλάει για αυτά, αν είναι ρυθμισμένα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα έβαλαν κατά ριπάς εναντίον του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου όταν ισχυρίστηκε ότι η Χούντα των Συνταγματαρχών δεν έπεσε από τις λαϊκές αντιδράσεις αλλά λόγω του Κυπριακού.

Ο Άγγελος Συρίγος άναψε φωτιές με το Πολυτεχνείο

Με τη δήλωση Συρίγου η βεντάλια της αντιπαράθεσης απλώθηκε και από το ΚΚΕ και από το ΠΑΣΟΚ. Τα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας προκάλεσαν άμεσα την αντίδραση των βουλευτών της Κουμουνδούρου με τον κ. Χρήστο Γιαννούλη να κάνει λόγο για ιστορική προσβολή και να αναρωτιέται αν είναι «νοσταλγός του ‘67». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του πρώην πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση: «Όλα όσα είπε ο Υφυπουργός για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν την στρατηγική που επί τρία χρόνια εδώ ακούμε. Μια στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης . Πήρα το λόγο για να εγκαλέσω κ. Συρίγο», είπε ο κ. Βούτσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να αφαιρεθεί από τα πρακτικά της Βουλής το αρχικό αφήγημα «περί μύθων στην μαζική λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία και υπογράμμισε σε έντονο ύφος: «Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ’ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα. Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι’ αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που είπε «η παρέμβαση του Υφυπουργού είναι προσβλητική. Να ανασκευάσει».Θέση πήρε και για το θέμα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου που σημείωσε ότι «κανείς μα κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην χούντα». το θέμα παρενέβη και ο κ. Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Συρίγο: «το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

Ξαναχτύπησε ο Βερναρδάκης

Η κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε βεβαίως και για τις δηλώσεις Βερναρδάκη για την Κεραμέως αν και μετά τη συγγνώμη ο βουλευτής του Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και είπε ότι θα μπορούσε να της αποδώσει το χαρακτηρισμό «Μήδεια», για τον οποίο όπως είπε δεν θα ξεσπούσε τόσος ντόρος. «Αν έλεγα παραδείγματος χάρη ότι η κ. Υπουργός είναι η Μήδεια της δημόσιας παιδείας, πιθανώς να μην υπήρχε κάποια αντίρρηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου. Στη ΝΔ κάνουν λόγο για διπλή αθλιότητα, ενώ για τον κ. Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι με την χθεσινή του παρουσία επιβεβαίωσε πλήρως την περιγραφή του Πρωθυπουργού για τη βασική πολιτική του στρατηγική: την εξαθλίωση και εξαχρείωση των πολιτικών μας ηθών.