ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις: Πολιτική μάχη στην αρένα της Βουλής – Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη με Τσίπρα

Παρακολουθήσεις: Πολιτική μάχη στην αρένα της Βουλής – Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη με Τσίπρα
Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων - Όλες οι ομιλίες και τα παρασκήνια.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βουλή: Οξεία πολιτική αντιπαράθεση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων. Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη -Τσίπρα. «Όχι σε εκλογές αν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα», η θέση του Κινήματος Αλλαγής. Η θέση των υπόλοιπων κομμάτων.

Σκληρή αντιπαράθεση, βαριοί χαρακτηρισμοί και προκλήσεις εκατέρωθεν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αποδέχθηκε η κυβέρνηση και διεξήχθη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν αυτός που έλαβε πρώτος τον λόγο αναφέροντας πως πρόκειται για μια υπόθεση με διεθνείς προεκτάσεις αλλά και με βαρύ ιστορικό στη χώρα.

Την στήριξη του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη ζήτησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής και ο ρόλος της υπηρεσίας είναι πολύτιμος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματικής αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι εργαλειοποιούν μια αστοχία και επανέλαβε πως ήταν λάθος η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τσίπρας: Παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των παρακολουθήσεων και ιδιαίτερα εκείνης του Νίκου Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έρχεται στο Κοινοβούλιο ως «τιμητής», αλλά ως κατηγορούμενος. Μάλιστα, κάλεσε μετ’ επιτάσεως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις ως προς τον λόγο που ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ τέθηκε υπό παρακολούθηση, προτείνοντας, μάλιστα στον πρωθυπουργό να σταματήσει ο ίδιος την ομιλία του και να μιλήσει εκείνος ανοιχτά για το θέμα.

Κατρίνης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται, δεν είναι βολικός εταίρος

Ο Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ότι το κόμμα θέλει ένα κράτος δικαίου που η δημοκρατία δε θα προσβάλλεται δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή

Επισήμανε πως ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές και δεν εκβιάζεται. «Καταθέτουμε αίτημα να προσκομιστεί ο πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία που προκάλεσαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Κατρίνης.

Κουτσούμπας: Εξεταστική επιτροπή για όλες τις παρακολουθήσεις

Το «σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που ισχύει για τις παρακολουθήσεις με ευθύνη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που θωρακίζει πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του, πρέπει να καταργηθεί», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας στη προ ημερησίας συζήτηση για τις υποκλοπές.

Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει νόμους, κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ, με βάση το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας», του «δημοσίου συμφέροντος» και της «πάταξης της τρομοκρατίας».

Βαρουφάκης: Έχει προσωπικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τις παράνομες παρακολουθήσεις

Έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής -η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια- με την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα διευρυνθούν και προηγούμενες παρακολουθήσεις.

Βελόπουλος: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους

Σκληρή κριτική τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, κατηγορώντας και τα τρία κόμματα ότι έχουν ευθύνες γιατί μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους.

«Δεν υπάρχουν νόμιμες υποκλοπές. Και αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί», τόνισε ενώ υποστήριξε ότι η «ΕΥΠ θεωρείται ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης και υπηρετεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να μετρηθούμε

Απαντήσεις σε υψηλούς τόνους, στα θέματα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του, Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε - για πολλοστή φορά- ότι κακώς παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως «κανείς πρωθυπουργός δεν έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ».

Αναφερόμενος στο «επεισόδιο» που σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Γεραπετρίτη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θέλω να σας συγχαρώ κύριε Τσίπρα για τη νέα εντυπωσιακή κωλοτούμπα που κάνατε και πήρατε πίσω όσα είπατε στην πρωτομιλία σας» και πρόσθεσε: «αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία. Αναρωτιέμαι με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια συνεδρίαση που είναι μυστική. Είστε ο 4ος πολιτειακός παράγοντας στην χώρα και χρησιμοποιείτε φράσεις που ειπώθηκαν σε απόρρητη συνεδρίαση της Βουλής».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν έχει ρωτήσει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει ανοικτά αν γνωρίζει ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. «Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, η ΑΔΑΕ και οι εισαγγελείς. Πιστεύετε πραγματικά ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ιταλός πρωθυπουργός γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες;».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, όπως επίσης ότι ουδείς δεν μπορεί να πει επί της αρχής ότι ένα πολιτικό πρόσωπο, ή ένας δημοσιογράφος, ή ένας επιχειρηματίας μπορεί να μην κινείται εναντίον της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο σημειώσει πως είναι ανάγκη να υπάρχει ένα πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης που να δικαιολογεί μια τέτοια παρακολούθηση.

«Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτική μου ομάδας καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος πολιτικός . Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση», τόνισε με έμφαση κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες - Κάντε ξεχωριστή εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και τώρα επιχειρείτε να στήσετε αντιπερισπασμούς» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας πως αν η κυβέρνηση είχε στοιχεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προχωρήσει ήδη σε εξεταστική.

Απαντώντας στην πρόκληση του πρωθυπουργού για πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «την δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και θα μετατραπεί σε ψήφος αλλαγής και απαλλαγής».

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη να διεξάγει εξεταστική επιτροπή για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τόνισε με έμφαση από το βήμα της βουλής.

«Υποκλοπέας συνδιαλέξεων να είστε κ. Μητσοτάκη, υποκλοπέας εξόδου από τα μνημόνια δεν μπορεί να είστε κ. Μητσοτάκη. Τη χώρα την έβγαλε από τα μνημόνια η κυβέρνηση που μόχθησε, μάτωσε μαζί με τον λαό για να τα καταφέρει», σχολίασε στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Επί των ημερών σας έγιναν 54.000 παρακολουθήσεις, τις ελέγξατε όλες;

«Πιστεύω ότι η ουσία του θέματος έχει καλυφθεί. Θα ήθελα να κάνω τρεις παρατηρήσεις από τα θέματα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη δευτερολογία τους. Αναρωτιέμαι για την ξαφνική αγάπη του κ. Τσίπρα προς τις απόψεις του κ. Βενιζέλου. Είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει σε ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Novartis; Καλοδεχούμενη σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τα ζητήματα του νόμου. Έχουμε διαφορές στην ερμηνεία του Συντάγματος. Καταθέτω τον νόμο του 1994, για την άρση απορρήτου εθνικής ασφαλείας. Αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε ή προέβλεπε εξαίρεση βουλευτών από την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας θα το περιλάμβανε», είπε αρχικά στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε για τους βουλευτές να υπάρχει ακριβής στοιχειοθέτηση, όπως κακώς δεν συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη», πρόσθεσε.

«Μας είπατε κ. Τσίπρα με στεντόρεια φωνή και κουνώντας το χέρι, ότι επί των ημερών σας δεν έγινε καμία παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου. Μετά το μπλέξατε, είπατε «δεν έδωσα εγώ εντολή». Κοιτάξτε να δείτε, μέτρησα τις παρακολουθήσεις επί των ημερών σας. Ήταν 54.000. Μία-μία τις κοιτάξατε για να είστε τόσο σίγουρος ότι δεν έγινε παρακολούθηση βουλευτή ή δημοσιογράφου; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε από το να ελέγχετε τις παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΠΥ; Εγώ δεν γνώριζα καμία παρακολούθηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θεωρώ ότι δεν είναι χρέος μου να γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, εκτός αν έρθει πληροφορία την αξιοπιστία της οποίας πρέπει να ελέγξω. A priori να γνωρίζω ποιον παρακολουθεί η υπηρεσία; Έχουμε τελείως διαφορετική άποψη. Αν εσείς πιστεύετε κάτι τέτοιο, για μια παράταξη της αριστεράς αυτή η προσέγγιση είναι παράξενη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τέλος, κάνατε αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα. Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου, και στην έρευνα που έκανε και την οποία εμείς υποτίθεται θέλαμε να παρεμποδίσουμε, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο και ενδεχόμενα σκάνδαλα σε μια τελείως διαφορετική εποχή από αυτή που κυβερνούσαμε εμείς. Και το λέτε εσείς αυτό. Θέλετε να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας;», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

«Γιατί κρατήσατε τη βουλή ανοικτή, μια εβδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές μετά το καταστροφικό για εσάς αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; Γιατί; Γιατί την κρατήσατε; Για να ψηφίσετε τον νέο ποινικό κώδικα. Θέλετε να σας θυμίσω τι είπε για τον ποινικό κώδικα, όχι ένας τυχαίος, ο τέως υπουργός δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής. Διαβάζω: ‘Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μια συνεδρίαση και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου, να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα. Το λέω ευθέως. Έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής. Της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας’», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων, που κρατήσατε τη βουλή ανοικτή για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιον. Ελπίζω κάποια στιγμή να το βρει η δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε πως με την τριτολογία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, την ώρα που στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε αναβρασμός. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο, ωστόσο, ο κ. Τασούλας εξήγησε πως δεν μπορούσε με βάση τη διαδικασία να του δοθεί καθώς δεν περιλάμβαναν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού δήλωση του κ. Τσίπρα που να έχει αλλοιωθεί ή διαστρεβλωθεί έτσι ώστε να απαντήσει επί προσωπικού. Παρά τις αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς άλλη ομιλία.