ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: «Αποτροπιασμός» για την εκτέλεση Αρμενίων αιχμαλώτων από το Αζερμπαϊτζάν

Υπουργείο Εξωτερικών: «Αποτροπιασμός» για την εκτέλεση Αρμενίων αιχμαλώτων από το Αζερμπαϊτζάν

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με απερίφραστο τρόπο την εκτέλεση άοπλων Αρμενίων αιχμαλώτων από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

«Αποτροπιασμό προκαλούν οι φρικτές αναφορές για την εκτέλεση άοπλων Αρμενίων αιχμαλώτων από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Ελλάδα καταδικάζει σθεναρά τέτοιες πράξεις βίας και ζητά ενδελεχή έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν», προσθέτει.

Το επίμαχο βίντεο κυκλοφόρησε στα κανάλια Telegram το πρωί της 2ας Οκτωβρίου. Απεικονίζει μια ομάδα στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να πυροβολούν μια ομάδα άοπλων Αρμενίων στρατιωτών. Ένας άνδρας από το Αζερμπαϊτζάν ακούγεται να φωνάζει «Σταματήστε! Μην πυροβολείτε!» αλλά οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν.

Το γραφείο του διαμεσολαβητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αρμενίας δήλωσε ότι επαλήθευσε την αυθεντικότητα του βίντεο και ότι γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης μεγάλης κλίμακας από το Αζερμπαϊτζάν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το περιστατικό ήταν το τελευταίο σε μια ροή αποδεικτικών στοιχείων για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στις πρόσφατες μάχες. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου, το σώμα μιας γυναίκας από τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας απογυμνώθηκε και ακρωτηριάστηκε. Αρμένιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των μαχών στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν έχει σχολιάσει τα προηγούμενα στοιχεία εγκλημάτων πολέμου, απάντησε χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες της Αρμενίας «υποκρισία» δεδομένων των εγκλημάτων πολέμου της τελευταίας στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν για μια ειρηνευτική συμφωνία

Νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Σκοτώθηκαν τρεις Αρμένιοι

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν καλεί την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις