ΑΠΟ ΤΙ... «ΓΟΗΤΕΥΤΗΚΕ» ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Το θρίλερ του δεύτερου γύρου και στο βάθος διάσπαση

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Το θρίλερ του δεύτερου γύρου και στο βάθος διάσπαση

Οι ζυμώσεις και οι συμμαχίες της δεύτερης κάλπης που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα - Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν σε πρώτο χρόνο (στην κάλπη της πρώτης Κυριακής) να απαντήσουν στο δίλημμα «πολιτική ή επικοινωνία;» με ένα ασυνήθιστο τρόπο και επέλεξαν την επικοινωνία και το μάρκετινγκ

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να δώσουν σημαντικό προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη. Επέλεξαν να δώσουν την πρώτη Κυριακή μια ισχυρή δυναμική παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του μιλούν για έναν υποψήφιο με πολιτική ελαφρότητα, με γκέι ατζέντα και με τάσεις ναρκισσισμού και εγωπάθειας.

Προφανώς όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά έλειπαν από το κόμμα τους. Αυτό δείχνει να πιστεύει ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής δεξαμενής του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και δεν υπάρχουν… κοψοχέρηδες. Κανείς δεν μπορεί να πει αργότερα «δεν έκοβα καλύτερα τα χέρια μου που ψήφισα Κασσελάκη;».

Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι επιβεβαιώνεται περίτρανα η Έφη Αχτσιόγλου που πολύ εύστοχα – σε μια πρόσφατη συνέντευξή της -είχε δηλώσει ότι «η κανονικότητα δεν ήταν ποτέ μια ευκαιρία για την Αριστερά». Ομολογουμένως, προφητική η δήλωσή της.

Ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής δεξαμενής του ΣΥΡΙΖΑ γοητεύτηκε αυτή την πρώτη Κυριακή από την δήλωση: «Μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη». Δεν έχει σημασία αν αυτός που το είπε έχει τα φόντα να το καταφέρει. Αρκεί που βρέθηκε κάποιος να το πει… Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν – προσώρας – να μην ενδιαφέρονται αν ο πρόεδρος τους έχει πρόγραμμα για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αν έχει ιδέες για την Παιδεία, την Υγεία, την Εθνική Ασφάλεια, την φτώχεια… Θα ψήφιζαν ακόμα και έναν παίκτη ριάλιτι προκειμένου να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας…

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι αλήθεια ότι εδώ και πολλές ημέρες η εσωκομματική συζήτηση στην Κουμουνδούρου έχει σχεδόν μετατοπιστεί από το πρόσωπο του νικητή στην πιθανότητα της διάσπασης, που επιστρέφει όλο και συχνότερα στα χείλη των πρωτοκλασάτων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εβδομάδα που ακολουθεί και μέχρι την δεύτερη κάλπη θα είναι γεμάτη από εντάσεις και ζυμώσεις στο παρασκήνιο προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί και προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό σώμα που επέλεξε να στηρίξει το Νίκο Παππά και να τον φέρει στην 3η θέση και λιγότερο από τους ψηφοφόρους του Ευκλείδη Τσακαλώτου που τον έφεραν 4ο.

Το κρίσιμο μέγεθος δηλαδή είναι αν όσοι ψήφισαν το Νίκο Παππά θα μετακινηθούν προς Κασσελάκη ή προς την Αχτσιόγλου. Οι ψηφοφόροι του Τσακαλώτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στηρίξουν Αχτσιόγλου. Η μάχη βέβαια θα είναι σφοδρή αν και ακόμα δεν είναι βέβαιο τι στάση θα κρατήσει ο ίδιος ο κ. Παππάς και αν μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό σώμα που τον ψήφισε. Προβληματισμός επικρατεί και από το γεγονός ότι «μαθηματικά» και επιστημονικά η διαφορά Κασσελάκη – Αχτσιόγλου είναι μεγάλη (περίπου 9 μονάδες) και δύσκολα ανατρέπεται.

Διάσπαση αλλά όχι με το «καλημέρα»

Παρόλα αυτά το ενδεχόμενο της διάσπασης σε περίπτωση τελικής εκλογής του Κασσελάκη είναι «ορθάνοικτο» αν και δεν θα γίνει εν θερμώ, ούτε με το «καλημέρα» και σίγουρα όχι σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι εσωκομματικοί λογαριασμοί του παρελθόντος υπάρχουν και θα φανούν σχετικά σύντομα σε επίπεδο μεσαίων στελεχών, αλλά και όσων δεν εξελέγησαν βουλευτές οι οποίοι προφανώς και θα αποχωρήσουν μόνοι τους ή θα τους δείξει την έξοδο ο νέος πρόεδρος. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κανείς από τους βουλευτές δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί και να χάσει την… μελλοντική ιδιότητα του βουλευτή.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πολιτική ιστορία του τόπου ότι «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι». Επίσης είναι γνωστό ότι κανείς δεν θα έκανε ένα μετέωρο βήμα που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος μειώνοντας της έδρες. Η παραμονή στην πολιτική εξουσία, έστω και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι γλυκιά και είναι υπεράνω οποιασδήποτε ιδεολογίας…

Η εμφάνιση Κασσελάκη και τα ποσοστά που κατέγραψε χθες καταδεικνύουν πλήρως ότι το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωτίστως δομικό και ιδεολογικό και αφορά κατεξοχήν την πολιτική ταυτότητα της νέας ηγεσίας του η οποία είναι εξόχως θολή. Το ιδεολογικό του στίγμα παραμένει «θολό» και η επικοινωνιακού τύπου καμπάνια του είναι «ξένο σώμα» για μεγάλο μέρος του παραδοσιακού στελεχιακού δυναμικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για την «ορθοδοξία» της ελληνικής εκδοχής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Παρόλα αυτά όπως εκτιμούν αρκετοί η επικράτηση Κασσελάκη θα επιτύχει το «ξεφόρτωμα» του κόμματος από σκληροπυρηνικούς όπως ακριβώς ήθελαν και ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι ο κ. Κασσελάκης σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα οικοδομήσει έναν πιο κεντροαριστερό – φιλελεύθερο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και θα καλύψει ένα κενό το οποίο υποτίθεται ότι αφήνει το ΠΑΣΟΚ, στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα αρκετοί επιμένουν σε έναν μελλοντικό ρόλο για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αφού όπως εξηγούν η νέα ηγεσία θα πρέπει να έχει εκπροσώπηση στη Βουλή αφού ο Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής. Ο Τσίπρας είναι ο ιδεωδέστερος γι’ αυτή τη δουλειά. Να είναι πρόεδρος του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόεδρος της Κ.Ο. ο Τσίπρας. Το μεγαλύτερο σοκ το έχουν υποστεί προφανώς οι “6 συν 6” και οι “53”, οι οποίοι έχουν συνηθίσει στον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καθώς οργανωτικά και ηλικιακά ένιωθαν πιο κοντά στη σκυτάλη της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Αρκετοί πίστεψαν ότι θα εκλεγούν λόγω… επετηρίδας. Τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνει βουλευτής Επικρατείας εάν και εφόσον παραιτηθούν κάποιοι από το επικρατείας (τουλάχιστον 6 στη σειρά) αφού ο κ. Κασσελάκης είναι ένας από τους επιλαχόντες. Για όσους παραμένουν πιο ψύχραιμοι, στα ενδότερα της Κουμουνδούρου υπάρχουν ακόμη κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης της εσωκομματικής έντασης, ικανές να φρενάρουν την απόλυτη ρήξη.

Οι ζυμώσεις στα δύο βασικά στρατόπεδα πάντως θα είναι πυρετώδεις μέχρι την επόμενη Κυριακή και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα...

Σχετικές ειδήσεις