ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής αναζητά ο Α. Σαμαράς

Πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής αναζητά ο Α. Σαμαράς

Τι θα υποστηρίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε Βουκουρέστι και Βρυξέλλες -

Τα «αγκάθια» και η αισιοδοξία για ειδική αναφορά στα βήματα προόδου

Με τα… χαρτιά της τράπουλας να έχουν πέσει πλέον όλα στο τραπέζι, η ελληνική κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ενώ η συμφωνία με την τρόικα παραμένει ανοιχτή, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί σήμερα για το Βουκουρέστι όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχοντας στις αποσκευές του τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων και την κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα.

Η σκληρή γραμμή της τρόικας για τα εργασιακά «ένωσε» τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έστω και την ύστατη ώρα σήκωσαν για λίγο το ανάστημά τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως ο κ. Κουβέλης και εν συνεχεία και ο κ. Βενιζέλος εξέφρασαν την κάθετη αντίρρησή τους έναντι των ρυθμίσεων στα εργασιακά στις οποίες επιμένει η τρόικα, με τον πρωθυπουργό να συμμερίζεται τις ενστάσεις των κυβερνητικών του εταίρων.

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και των παράλογων απαιτήσεών τους οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι άφησαν εκτός τις εσωτερικές διαμάχες και «ενώθηκαν» προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα εντός των τειχών.

Ο Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει λοιπόν σε Βουκουρέστι και Βρυξέλλες με πολιτικά επιχειρήματα για τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων στο εξωτερικό, μετά τη συμφωνία με τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει έτσι ώστε να μην τεθεί σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς στο Βουκουρέστι θα συναντηθεί πιθανότατα και με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία αναμένεται να ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα, ενώ θα εκθέσει και τα παράπονά του για τη στάση των επικεφαλής των δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς στοχεύει να πείσει εταίρους και δανειστές ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον στα χέρια της το βασικό περίγραμμα των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ και δικαιούται την εκταμίευση της δόσης που για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας.

Ένα από τα βασικότερα πλέον επιχειρήματα του κ. Σαμαρά είναι τα «κοινωνικά και πολιτικά όρια» στην Ελλάδα που έχουν πλέον ξεπεραστεί με αποτέλεσμα οι όποιες παράλογες απαιτήσεις της τρόικας να δοκιμάζουν όλο και περισσότερο τις αντοχές και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ίδιων των κομμάτων που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ευελπιστώντας να καταγραφεί –και στο κείμενο συμπερασμάτων- μια θετική αποτύπωση της πορείας της χώρας, ώστε να δρομολογηθεί τελικά η εκταμίευσης της πολυπόθητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.