ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «βέλη» της εξαπέλυσε και η Α. Παπαρήγα στην κυβέρνηση

Τα «βέλη» της εξαπέλυσε και η Α. Παπαρήγα στην κυβέρνηση

«Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εξαγορές - συγχωνεύσεις είναι η ναυαρχίδα της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας και είναι καίριο στοιχείο και των δύο Μνημονίων».

«Θέλουμε, όμως, να διαφοροποιηθούμε και από τα κόμματα που θα καταψηφίσουν: Αν θέλουμε πραγματικά να μην αφήνουμε επιχειρήματα στην τρικομματική κυβέρνηση να αποπροσανατολίζει το λαό, η κριτική μας πρέπει να αφορά τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης», ανέφερε στην παρέμβαση της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια. «Οι όροι των αποκρατικοποιήσεων (οι διαδικασίες επείγοντος, η νομοθετική άρση των οιοδήποτε εμποδίων) καθορίζονται όντως απ' τα Μνημόνια και την κρίση. Οι αποκρατικοποιήσεις καθαυτές, ωστόσο, όπως και οι ανατροπές στο χώρο της αγοράς εργασίας, συνδέονται με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης και την ανάγκη συσσώρευσης κεφαλαίων». «Για ποιες θέσεις εργασίας μιλάμε, όταν τα ηλιακά πάρκα στην Κρήτη λειτουργούν με έναν άνθρωπο και σε έξι μήνες ολοκληρώνεται η κατασκευή τους; Όλα αυτά που γίνονται, δεν πρόκειται να μειώσουν το χρέος - και το ξέρει η τρόικα. Σε τι ελπίζουν; Στην ανάκαμψη της κερδοφορίας (...). Η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, θα πουληθεί ακριβώς επειδή έχει αξία. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας για παράδειγμα, έχει τεράστια ακίνητη περιουσία. Μια τεράστια περιουσία που θα πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί…», είπε.

«Προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις, είναι να περάσουν όλα αυτά τα εργασιακά μέτρα. Μπορεί να γίνει συμβιβασμός και να τα φέρουν Φλεβάρη και Απρίλη. Θα πουν στο λαό πως μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα αλλάξει τίποτα στις αποζημιώσεις. Για δυο μήνες…», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η κα Παπαρήγα. Απαντώντας στη ΓΓ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας παρατήρησε πως και επί Λένιν στη Σοβιετική Ένωση επιχειρήθηκε να διαγραφεί μονομερώς το χρέος, αλλά στη συνέχεια η σοβιετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω, αδυνατώντας να αγοράσει οπλισμό από τους προμηθευτές της. «Ο λαός πρέπει να πάρει το συσσωρευμένο πλούτο που υπάρχει. Και γι' αυτό χρειάζεται η αποδέσμευση από την ΕΕ με όρους λαϊκής εξουσίας», απάντησε η ΓΓ του ΚΚΕ. «Μας απασχολεί όταν κάποια στιγμή ο λαός θα βρεθεί στην εξουσία, πού θα βρίσκονται οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Αν οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες έχουν καταστραφεί ή υπονομευθεί, η ανασυγκρότηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη», είπε.