ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη:Αποστάσεις κρατά ο Σβόποντα από τις απαιτήσεις της τρόικα

Θεσσαλονίκη:Αποστάσεις κρατά ο Σβόποντα από τις απαιτήσεις της τρόικα

Αποστάσεις από το πακέτο μέτρων που προτείνει η τρόϊκα για την Ελλάδα, πήρε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμό για τα μέτρα και επέμεινε στην ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο φορολογικό.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο Χ. Σβόμποντα τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στο ευρώ, διότι η εξώθησή της εκτός της ευρωζώνης δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα το επέτεινε και σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βγει από την κρίση. «Από την αρχή είμαστε προβληματισμένοι για την τρόϊκα και γι' αυτό στείλαμε στην Ελλάδα μια «εναλλακτική τρόϊκα». Ελπίζω ότι τελικά δεν θα πρέπει να επιμείνουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις της τρόϊκας, αλλά μάλλον πρέπει να σταθούμε στις δομικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στο φορολογικό. Αν χρειαστεί, εμείς θα ξαναστείλουμε την «εναλλακτική τρόικα» στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Σβόμποντα σε ερώτηση πώς είναι δυνατό να υπάρξει ανάκαμψη, όταν κάθε πακέτο μέτρων επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία.

Ειδικότερα για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, παρατήρησε ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και με όσους είναι πλούσιοι και δεν φορολογούνται αρκετά, ή όσους βγάζουν χρήματα από τη χώρα και δεν φορολογούνται. Χρειάζεται, είπε, μια συμφωνία με την Ελβετία και άλλους «φορολογικούς παραδείσους» που ευνοούν τέτοιες καταστάσεις. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, επισήμανε ο κ. Σβόμποντα και πρόσθεσε: «Η διάθεσή μας πάντα ήταν να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Η διάθεση μας ήταν να έχει περισσότερο χρόνο για να βγει από την κρίση. Από την αρχή πιέσαμε τον κ. Μπαρόζο να επισκεφθεί την Ελλάδα και τελικά ήρθε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δεις την Ελλάδα και τους Ελληνες και να μιλήσεις μαζί τους. Το να εξωθήσουμε την Ελλάδα από το ευρώ δεν θα έλυνε το πρόβλημα, θα το επέτεινε». Σημείωσε δε ότι αυτή η νέα επίσκεψη του στην Ελλάδα έχει να κάνει με την κατανόηση της κατάστασης στη χώρα και τη διάθεση για βοήθεια από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο Χ. Σβόμποντα συζήτησε για τα προβλήματα στον δήμο από την οικονομική κρίση. Ο κ. Μπουτάρης τον ενημέρωσε σχετικά, όπως και για το θέμα των μεταναστών, λέγοντας ότι «δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην Αθήνα, αλλά δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας». Από τη συζήτηση που είχε μαζί του ο δήμαρχος διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θέλουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα για να τη βοηθήσουν να βγει από την κρίση. Κατά τον κ. Μπουτάρη η λύση δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική. Ο κ. Σβόμποντα θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Θα μιλήσει, επίσης, σε ημερίδα που οργανώνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά.