ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή και πάλι στο Κτήμα Δηλαβέρη μετά τις ενέργειες του Β. Μιχαλολιάκου

Ζωή και πάλι στο Κτήμα Δηλαβέρη μετά τις ενέργειες του Β. Μιχαλολιάκου

Στα σύνορα της Παλιάς Κοκκινιάς με τα Μανιάτικα δημιουργείται το «Γκάζι» του Πειραιά από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο και ο άξονας πρασίνου μέχρι την παραλιακή ζώνη του Νέου Φαλήρου

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Ζωή παίρνει και πάλι το Κτήμα Δηλαβέρη στη Λεύκα της Παλιάς Κοκκινιάς. Ύστερα από αγώνες ετών, ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος εγκαινίασε το αναπλασμένο πάρκο ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων ολόκληρης της πόλης…

Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από την εκλογή του αείμνηστου Γιάννη Παπασπύρου στο θώκο του δημάρχου Πειραιώς το 1982, όταν σε μια συζήτηση με τους κατοίκους της Παλιάς Κοκκινιάς στην ταβέρνα του «Μανιατάκη», στη συμβολή της λεωφόρου Θηβών με την οδό Αργυροκάστρου, γεννήθηκε η ιδέα. «Εφ’ όσον η κεραμοποιΐα του Κρίτωνα Δηλαβέρη περνά στο Δήμο Πειραιά είναι ευκαιρία να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο της πόλης» είχε προτείνει τότε.

Η αλήθεια είναι ότι από το 1982 και μετά έγιναν προσπάθειες για να αξιοποιηθεί ο χώρος του παλαιού εργοστασίου στην αρχή της λεωφόρου Θηβών όπου το κόκκινο χώμα της Παλιάς Κοκκινιάς μετατρεπόταν σε ερυθρό τούβλο ή κεραμίδι για την εσωτερική αγορά και για εξαγωγές. Ένα ιστορικό στέλεχος του Δήμου Πειραιώς και από τους πρωτεργάτες της ελεύθερης ραδιοφωνίας, το 1986, ο κ. Σωτήρης Χάδιαρης είχε προτείνει στον τότε δήμαρχο κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο να χαρακτηρίσει διατηρητέες τις υψικαμίνους και το κτήριο της διοίκησης που είχε την αρχιτεκτονική εργοστασίων του Λίβερπουλ.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εγκατάσταση του «Καναλιού 1» στους χώρους του κτηρίου Δηλαβέρη με σύγχρονα στούντιο και πρότυπες εγκαταστάσεις στο επίκεντρο του πάρκου, ο οποίος θα μετατρεπόταν σε χώρο πολιτισμού σε συνδυασμό με τη λειτουργία του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού TV – Plus”. Οι σκέψεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν ποτέ παρά μόνο όταν το πληροφορήθηκε το 1999 σε κάποιο συνέδριο ως δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τότε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους να το υλοποιήσουν στο παλιό εργοστάσιο του Φωταερίου, δημιουργώντας την «Τεχνόπολη» η οποία σήμερα αποτελεί το επίκεντρο των πολιτιστικών και άλλων δρώμενων στο Γκάζι.

Μπήκε μπροστά ο Μιχαλολιάκος

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη στο θώκο του δημάρχου Πειραιώς ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος είχε στην ατζέντα του το αίτημα των κατοίκων της Παλιάς Κοκκινιάς και των Μανιάτικων να ξαναδοθεί ζωή στο αποκαλούμενο «Κτήμα Δηλαβέρη». Μέσα σε σύντομο διάστημα και χωρίς την υποστήριξη που είχαν άλλοι προκάτοχοί του, ο κ. Μιχαλολιάκος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μπει η θεμέλια λίθος σε ένα φιλόδοξο σχέδιο.

Το πάρκο στο «Κτήμα Δηλαβέρη» αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία του άξονα πρασίνου από την Παλιά Κοκκινιά μέχρι την παραλιακή ζώνη του Νέου Φαλήρου στο ΣΕΦ. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η ιδέα στην τοπική κοινωνία και στη δημοτική αρχή να γίνει το επόμενο βήμα για την αξιοποίηση των νεοκλασσικών εγκαταστάσεων του παλιού εργοστασίου Ρετσίνα, το πρώην 5ο ΚΤΕΛ επί της Θηβών, το παλαιό σιδηροδρομικό εργοστάσιο με τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του 19ου αιώνα (όπως η σιδηροδρομική ροτόντα), το εμβληματικό εργοστάσιο που λειτουργούσε η ΧΡΩ.ΠΕΙ. και η ακτογραμμή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Δεν μπορώ να βλέπω εγκαταλελειμμένα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μέσα στη μιζέρια και την παρακμή. Στην υποβάθμιση θα απαντήσουμε με χώρους πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού. Γι’ αυτό μπαίνω μπροστά και θέλω την υποστήριξή σας» είπε ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος σε εκατοντάδες κατοίκους που τον περίμεναν σήμερα στο αναπλασμένο «Κτήμα Δηλαβέρη».

Ο κ. Μιχαλολιάκος εγκαινίασε σήμερα το χώρο και ανακοίνωσε ότι οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Πειραιώς θα γίνουν εκεί σήμερα και αύριο ενώ στην πλατεία Κανάρη το επόμενο σαββατοκύριακο. Αυτό είναι το μήνυμα της αλλαγής και της ανάπτυξης στον Πειραιά.

«Για μας ήταν ηθική υποχρέωση απέναντι στο μεγάλο ευεργέτη της πόλης μας τον αείμνηστο Κρίτωνα Δηλαβέρη, να δώσουμε ζωή σε αυτόν το χώρο.Να τιμήσουμε την μνήμη του και την προσφορά του. Βλέπει την πόλη της καρδιάς του, τον Πειραιά μας, στον οποίο άφησε την περιουσία του, επιτέλους να μην τον ξεχνά», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά περιλαμβάνει:

  • Συναυλία με 8μελή ορχήστρα του Σπύρου Πολυκανδριώτη με παραδοσιακό, ρεμπέτικο, σμυρναίϊκο, δημοτικό και νησιώτικο τραγούδι.
  • Φουσκωτά παιχνίδια, (κάστρο, τσουλήθρα, πολυπαιχνίδι) για μικρά παιδιά, baby park για νήπια, παιχνίδια για μεγάλα παιδιά και εφήβους όπως: πίστα αγώνων με τρίκυκλα, αγωνιστικά ποδήλατα, φουσκωτό ποδόσφαιρο 5x5, τραμπολίνο, φουσκωτό box, τοξοβολία κ.α.
  • Με πολύ μουσική, σε μια πραγματικά αποκριάτικη ατμόσφαιρα, θα λειτουργήσει και εργαστήρι ζωγραφικής με αποκριάτικα θέματα, για τα μικρά παιδιά του Πειραιά. Επίσης, θα υπάρχουν στο χώρο, έμπειροι παιδαγωγοί για φύλαξη των παιδιών στα παιχνίδια.

Διαβάστε επίσης: