ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά τα αποτελέσματα από τις επαφές Σαμαρά στις ΗΠΑ

Θετικά τα αποτελέσματα από τις επαφές Σαμαρά στις ΗΠΑ

«Πάρα πολύ» ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στις ΗΠΑ, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με την οποία έκλεισε η τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα.

Τα αποτελέσματα από τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα θετικά καθώς οι ΗΠΑ έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στη Γερμανία και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος για πρώτη φορά καταφέρθηκε σαφέστατα και ανοιχτά κατά της γερμανικής πολιτικής.

Ο πλανητάρχης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Ευρώπη, λέγοντας ευθέως ότι πως «δεν μπορούμε να βλέπουμε την λιτότητα ως λύση!», τονίζοντας επίσης ότι «όπως έχει δείξει ιστορία μία χώρα γνωρίζει ανάπτυξη μόνο όταν έχει θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα και τότε μπορεί πιο εύκολα να πληρώσει το χρέος της, παρά όταν οι πολίτες της είναι απελπισμένοι».

1

Δεύτερο σημαντικό σημείο της επίσκεψης ήταν η παραδοχή πάλι από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι το ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Με λίγα λόγια είπε ότι η προβληματική γερμανική πολιτική των Μέρκελ και Σόιμπλε που ζητούν πρώτα μεταρρυθμίσεις και συνέχιση της λιτότητας και αφού εκπληρωθούν όλα τα συμφωνηθέντα τότε θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο λύσεων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης δεν απασχολεί μόνο την Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο.

2

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα μπήκαν και σε νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Συγκεκριμένα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Συζήτηση έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.

Και το Κυπριακό στην ατζέντα

Για το Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε την πρωτοβουλία Αναστασιάδη με τον έλληνα πρωθυπουργό να την προβάλει ως παράθυρο ευκαιρίας.

Σχετικά με τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα έγινε και μια σύντομη κουβέντα για το Σκοπιανό αλλά και για την εκλογή Ράμα στην Αλβανία.

Συνάντηση με Μπαν κι Μουν

Την Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η συνάντηση τους κράτησε περίπου 45 λεπτά και ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ στη συνάντηση ήταν πλαισιωμένος από πολλούς συνεργάτες του μεταξύ των οποίων ήταν και ο ειδικός διαπραγματευτής για το σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς. Ο πρωθυπουργός επίσης συναντήθηκε και με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανοεβραικης επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε επισκεφτεί το «Σημείο Μηδέν», όπου κατέπεσαν οι δίδυμοι πύργοι. Παρουσία του πρωθυπουργού εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Επίσης ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε σχετικά και είδε από κοντά τα έργα ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

sam

Προηγουμένως, σε ομιλία του στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους έλληνες ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Μιλώντας στους ομογενείς, περιέγραψε τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές» ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν», τόνισε και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Ground Zero

Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Μπαν Κι Μουν στη Ν. Υόρκη

Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Σαμαράς σε ομογενείς: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα

Συναντήσεις Σαμαρά με JP MORGAN και τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Τι έκανε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά

Ομπάμα: Δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι στη λιτότητα

Κάθετη καταδίκη Ομπάμα για πρώτη φορά στην γερμανική πολιτική

Όλα όσα συζήτησαν Σαμαράς – Ομπάμα

«Ο Ομπάμα μέσω Σαμαρά θα στείλει μήνυμα στη Μέρκελ»

«Ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας»

ΗΠΑ: Η επίσκεψη Σαμαρά υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα με φόντο οικονομία και ενέργεια