ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Βρισκόμαστε στη μέση της κρίσης αλλά το κλίμα αλλάζει

Μηταράκης: Βρισκόμαστε στη μέση της κρίσης αλλά το κλίμα αλλάζει

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχτεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει φασισμός.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όταν αυτές οδηγούν σε μείωση των τιμών του καταναλωτή και αύξηση των θέσεων εργασίας», εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

«Το 2013 είναι η πρώτη χρονιά από την έναρξη της κρίσης που πάμε καλύτερα από τις προσδοκίες μας. Και αυτό είναι σημαντικό να το ακούσει η αγορά. Είναι βέβαια πολλές φορές πάρα πολύ δύσκολο, ανθρώπινα δύσκολο και το κατανοώ σε μια εποχή που έχεις 27% ανεργία και ιδιαίτερα στους νέους να φτάνει το 60% να μπορέσεις να δεχτείς ότι τα νούμερα βελτιώνονται. Είναι δεδομένο ότι τα νούμερα δεν έχουν αξία αυτά καθαυτά, αυτό που έχει αξία είναι τι αισθάνεται η ελληνική οικογένεια, αλλά το γεγονός ότι το 2013 πάμε καλύτερα».

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης αναφέρεται διεξοδικά στις προσπάθειες του πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων και στο νέο ταξίδι στις ΗΠΑ που ετοιμάζει για το σκοπό αυτό ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ο πρωθυπουργός έχει προτάξει το θέμα των επενδύσεων ως δική του προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας μεταβαίνει και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια» τονίζει ο κ. Μηταράκης, ο οποίος και θα πλαισιώσει τον πρωθυπουργό σε συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων.

«Θεωρώ ότι το κλίμα αλλάζει. Βλέπουμε σιγά-σιγά μία αναστροφή του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα. Μια αναστροφή που ξεκίνησε από τα μέσα και προς τα τέλη του 2012» τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και προσθέτει: «Αυτή η αναστροφή αρχίζει πλέον και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα έργα, όπως οι δύο σημαντικές επενδύσεις ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ στον τομέα του τουρισμού, που προτείνουμε να ενταχτούν στη διαδικασία “Fast Track”. Σήμερα βλέπουμε να ωριμάζουν επενδύσεις που εδώ και έξι, εννιά και 12 μήνες ακόμη προσπαθούμε να υλοποιήσουμε».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι «είμαστε ακόμη στη μέση της χειρότερης κρίσης που βίωσε και θα βιώσει η γενιά μας. Θέλω λοιπόν να είμαι συγκρατημένος στα μηνύματα που στέλνω. Αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι τα σημάδια του 2013 μιλάνε πλέον για σταθεροποίηση. Είναι μια μεταβατική χρονιά. Τι σημαίνει πρακτικά μεταβατική χρονιά: Σημαίνει ότι θα έχεις καλά νέα αλλά και θα έχεις δυστυχώς και κακά νέα, Θα έχεις νέες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα, θα έχεις και εταιρίες που δεν μπορέσανε, δεν προλάβανε να ανταπεξέλθουν στην πίεση της κρίσης.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή τονίζοντας ότι «τα φαινόμενα του φασισμού δεν συνάδουν με τις παραδόσεις αυτού του τόπου».

Με τη φράση αυτή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ξεκαθαρίζει ότι τα ακραία φαινόμενα βίας δεν βοηθάνε την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα: «Φαινόμενα νεοναζισμού δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές παραδόσεις αυτού του τόπου. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στη χώρα μου υπάρχει φασισμός. Θεωρώ ότι είναι ένα φαινόμενο παθογένειας της κοινωνίας, έχει να κάνει βέβαια σε μεγάλο βαθμό με την απογοήτευση του κόσμου. Πρέπει όμως να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, Φαινόμενα ακραία, φαινόμενα βίας σίγουρα δεν βοηθάνε ούτε τον άνεργο, ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε την προσπάθεια που κάνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.